Christian Engström, Pirat

15 februari 2008

EU-kommissionen vill förlänga upphovsrätten

Filed under: Copyright Reform,Copyright Term Extension,delad kultur,demokrati i eu — Christian Engström @ 16:04

Charlie McCreevyEU-kommissionären Charlie McCreevy vill att EU ökar skyddstiden för musikinspelningar från dagens 50 år till 95 år, rapporterar Free the Mind. Ännu en skärpning av upphovsrätten alltså. Mer pengar till skivbolag och döda artister.

Det som vi pratar om är inte den vanliga upphovsrätten för kompositörer och textförfattare. Den gäller ju redan idag under upphovsmannens livstid plus 70 år. Oscar Swartz gör en bra genomgång av de olika rättigheterna. Det som vi diskuterar nu är det som kallas de ”närstående rättigheterna”, alltså rätten till själva inspelningen. De gäller idag 50 år från när inspelningen gjordes, och kommissionen vill höja det till 95 år.

Som motiv serverar kommissionär McCreevy en gråtmild historia om ”tusentals studiomusiker från 50 och 60-talet” som enligt honom har förlitat sig på framtida royalties (som de visste att de inte skulle ha rätt till) som ”sin enda pension”. Men nu sitter de tydligen där med skägget i brevlådan och bör särbehandlas jämfört med alla andra som har låg pension. Snyft. Det är ju så att Lassie själv blir tårögd.

Fast man ska förstås observera att det handlar om rätten till royalties i den mån grejerna fortfarande säljer. Det finns ett antal evergreens som fortfarande drar in pengar (till exempel Beatles, det är därför lagförslaget har kommit just nu). Men det allra mesta från 50 och 60-talet genererar mycket lite eller ingenting alls i intäkter. Att påstå att det här är för alla anonyma studiomusikers skull är bara nonsens.

Men som sagt, råkar man vara det stora skivbolag som äger rättigheterna till Beatles’ inspelningar vill man förstås gärna fortsätta tjäna pengar utan att behöva lyfta ett finger. Då är det värt att betala för ett antal lobbyister i Bryssel som kan bearbeta tjänstemännen vid kommissionen över luncher och på seminarier med champagne efteråt. Det är det här som är EU:s demokratiska underskott i praktiken.

Därför är det inte det minsta förvånande att det kommer ytterligare ett vettlöst förslag från kommissionen om att utvidga upphovsrätten ännu mer, till de stora rättighetshavarnas fördel. Det kommer fortsätta komma den här typen av krav från Bryssel ända tills vi kan etablera en tillräckligt stark motkraft därnere. En chans att påbörja det arbetet kommer i juni 2009.

Men tills dess får vi räkna med fler missiler från EU-kommissionen.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

4 kommentarer

 1. […] gärna Christian Engströms inlägg. Läs även andra bloggares åsikter om upphovsrätt, copyright, musik, eu, charlie mccreevy, […]

  Pingback av Förlängd upphovsrätt i EU. 50 år räcker inte… « lambda ship-state — 15 februari 2008 @ 17:19

 2. Vill bara tipsa om en mycket läsvärt artikel på ämnet ”Better than free. o put it simply, how does one make money selling free copies?”.

  Skriven av Kevin Kelly som är ”Senior Maverick” på Wired magazine och en av grundarna av tidningen.

  Han tar upp åtta ickemateriella värden som man kan ta betalt för om själva varan (t ex musikfiler) är gratis. Mycket läsvärt och som anställd på ett företag som säljer MP3-filer så kan jag bara hålla med honom.

  Kommentar av Rikard — 16 februari 2008 @ 18:12

 3. […] Socialdemokraterna Två saker som händer 28 januari 2009, 23:44 Sparat under: Uncategorized 1. Erik Josefsson har rotat fram nyckeldatumen för behandlingen av telekompaketet. Kan de svenska partierna sluta upp bakom en skarp markering mot försöken att stänga av folk från nätet? Eller kanske av förlängningen av skyddstiden för ljudinspelningar från 50 till 95 år? […]

  Pingback av Två saker som händer « V, fildelning & upphovsrätt — 28 januari 2009 @ 23:44

 4. […] hök rent allmänt i immaterialrättsfrågor, och var bland annat drivande bakom förslaget om att EU ska förlänga upphovsrätten. På det viset finns det ingen anledning att bli förvånad över det här senaste […]

  Pingback av Korporativt organ för fildelarjakt i EU « Christian Engström (pp) — 2 april 2009 @ 13:07


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: