Christian Engström, Pirat

12 februari 2008

Elektroniskt isoleringsstraff för ungdomar

Filed under: Copyright Reform,delad kultur — Christian Engström @ 12:10

Internetanvändare som laddar ner upphovsrättsskyddad film och musik ska stängas av från internet, föreslår den brittiska regeringen i ett förslag som läckt ut i Times. Det är precis samma tankar som i den svenska Renforsutredningen. De stora film- och skivbolagen ska agera åklagare och polis och peka ut internetuppkopplingar som de misstänker fildelar, och internetleverantörerna ska verkställa straffet genom att stänga av uppkopplingen.

Att samma idé dyker upp i olika EU-länder är ingen slump. De här tankarna kommer ursprungligen från film- och skivbolagens lobbyister i Bryssel. Förslaget finns i en ny rapport kallad Cultural industries in the context of the Lisbon strategy [PDF] som bereds just nu i Europaparlametet, berättar Free the Mind. När husse Bryssel talar lägger sig de nationella utredarna på rygg och tävlar i att visa sig undergivna. – Voff, voff, Cecilia Renfors.

Det finns två fullständigt fundamentala fel med förslaget att låta storföretagen själva stänga av människor från internet för att de misstänks för fildelning.

För det första kan man inte lägga ut rättsskipningen på privata företag. Att valda politiker ens diskuterar i de banorna är stötande. Tillåter man privatpoliser mot fildelare försvinner varje spår av rättssäkerhet, som erfarenheterna från USA visar. Om privata aktörer får agera myndighetutövare skadar det förtroendet för både näringslivet och de rättsvårdande myndigheterna, påpekade Konkurrensverket i sitt remissvar.

Men för det andra är internetförbud en fullständigt orimlig påföljd. Dagens politiker förstår helt enkelt inte hur centralt internet har blivit i dagens samhälle. ”Gör du inte som vi säger får du inte använda internet” kanske låter rimligt för politiker som ser medborgarna som stora barn som behöver uppfostras och lära sig vem det är som bestämmer. Men för individer som drabbas kommer en avstängning från internet få stora konsekvenser.

Så vad innebär då ett internetförbud mer konkret?

– Studieförbud. På i vart fall alla högskoleutbildningar förutsätts det att eleverna har tillgång till internet. Dels för praktiska saker som att lämna in övningsuppgifter och få reda på tid och plats för föreläsningar, men framför allt för att söka information som det är meningen att man ska tillgodogöra sig. Det kanske går att ta sig runt ett internetförbud på olika sätt, men i de flesta fall torde det bli mycket svårt för studenter att fortsätta sina studier utan tillgång till internet.

Just studenter är en grupp som fildelar mycket, bland annat för att de inte har så mycket val om de ska få studiemedlen att räcka även till mat och hyra. Ska vi stänga av i princip av alla högskolestuderande från de praktiska möjligheterna att fullfölja utbildningen, eller ska vi nöja oss med att välja ut kanske 5-10% och statuera exempel med? Vad tycker film- och skivbolagen är ett rimligt offer?

– Näringsförbud. Om man driver en egen rörelse är man helt beroende av att ha tillgång till internet, vilken bransch man än är i. Om inte annat måste ju kunderna ha en möjlighet att få tag på en.

Är det en rimlig påföljd att familjens mamma eller pappa får lägga ner firman bara för att deras fjortonåriga dotter har tankat ner film och musik via familjens internetuppkoppling? Eller att någon av dotterns kompisar har gjort det när hon var hemma på besök? En avstängd internetuppkoppling drabbar ju inte bara den person som är misstänkt för att ha fildelat, utan även alla andra i samma hushåll.

– Social isolering. I synnerhet många yngre människor har en stor del av sitt dagliga umgänge på internet. Det är inte det minsta konstigt att ha nära kompisar som man aldrig har träffat i verkligheten, och som man bara umgås med via nätet. Så var det inte när de flesta av dagens politiker var unga, men världen har förändrats. Att plötsligt bli avstängd från en betydande del av sitt sociala liv är ett mycket kännbart straff. Till och med på landets slutna kriminalvårdsanstalter där våra mest förhärdade brottslingar sitter, anses just isoleringscellen vara ett av de värsta straffen som finns.

– Förlust av medborgerliga rättigheter. Vill man på något sätt delta i den politiska samhällsdebatten måste man ha tillgång till internet. Dels för att hänga med i vad andra säger, dels för att ha möjlighet att uttrycka sin egen mening. Ett internetförbud innebär i praktiken att man blir utestängd från den politiska debatten.

Om film- och skivbolagen får de befogenheter som Renforsutredningen och dess brittiska motsvarighet vill, då är det inte alls en långsökt tanke att de fokuserar speciellt på personer som uttrycker politiska uppfattningar som de inte gillar. Redan idag betraktar de ju det som en särskilt försvårande omständighet i olika juridiska sammanhang om någon har uttryckt den politiska åsikten att piratkopiering är något samhällspositivt som bör uppmuntras. Med förslagen om internetförbud skulle film- och skivbolagen få laglig möjlighet att tysta stora delar av den politiska piratrörelsen, eller i vart fall försvåra avsevärt för oss med att nå ut med vårt budskap.

Är det verkligen bra för det demokratiska samhället att ge ett antal storföretag den makten att styra den politiska debatten? Den frågan tycker jag besvarar sig själv. Det är inte bara korkat och dumt, utan riktigt farligt för samhället också. Men de flesta av de nuvarande politikerna håller tyvärr inte med. De tycker det här är ett rimligt förslag.

Om de nuvarande politikerna inte förstår att det här är fel väg att gå, då måste vi byta ut de nuvarande politikerna. Det är Piratpartiets mål i valen 2009 (EU-parlamentet) och 2010 (riksdagen). Den äldre generationen som har makten nu håller på att leda Sverige och Europa i helt fel riktning. Eftersom de inte förstår det här nya som kallas internet.

…………

Andra som skriver om förslaget: IDG, DN, SvD, Sydsvenskan, Opassande, En students värld, Claes Krantz

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

12 kommentarer

 1. Kanonbra skrivet. Särskilt viktigt är biten om hur godtycklig en sådan lag skulle bli eftersom det är omöjligt att rapportera alla som misstänks bryta mot upphovsrättslagen, och att privata företag med en egen agenda i utformandet av framtida lagar då ska stå för godtycket är helt livsfarligt.

  Kommentar av Onsdag — 12 februari 2008 @ 12:27

 2. För att inte tala om möjligheterna för fri musik att nå ut, när folk inte törs tanka den med risk för att få hem ”fel” musik och då få sin uppkoppling kapad.

  Kommentar av Daniel N — 12 februari 2008 @ 13:40

 3. Bra skrivet och jag förljer debatten så klart, jag skrev följande i min blogg idag.

  Att sätta demokratin ur spel tycks vara den genomgående strömningen då ekonomiska intressenter och statsmaker nitiskt stävjar fildelare. Först Danmark, och nu skall brittiska fildelare blockeras från sina leverantörer. Det fanns en tid i Europa då samhällshotande människor brändes på bål. De skulle bestraffas med döden. Det för att de behärskade kunskap som var förbehållen en viss grupp människor.

  Är förföljelsen av fildelare den moderna tidens häxjakt? Trakasseriet som pågår är knappast en vinst för det som påstås vara ett modernt, transparent och demokratiskt samhälle. Det skapar inte heller gynnsamma förutsättningar för de innovationspassionerade. De ekonomiska intressenterna + vissa inom statsmakten, det som jag betraktar som plutokratier, verkar enbart anse att fildelare är en sorts subversiva element eller dissidenter.

  Varför ska de här människorna jagas så intensivt? Vad är nästa steg? Att engelsmännen skickar dem med rendition express till en militärbas någonstans i vida världen.

  Nu är jag vissrligen inte pirat, men jag är en nyfiken resenär i den politiska debatten.

  Lycka till.

  Kommentar av tindra annette — 12 februari 2008 @ 14:09

 4. Bra skrivet!

  Kommentar av gustav — 12 februari 2008 @ 15:36

 5. Håller fullständigt med dina kloka synpunkter! Bra skrivet! Vill tipsa om tindra annettes (http://blogg.aftonbladet.se/9802/perma/732183/) mycket bra inlägg…

  Kommentar av Förvånad — 12 februari 2008 @ 17:54

 6. Det finns en aspekt till på det här med att stänga av piratfildelare. Jag arbetar på ett företag som säljer MP3 med klassisk musik och vi skulle uppleva det som mindre lyckat om man stängde av våra kunders (eller potentiella kunders) nätförbindelse. Det är inget vi bedömer som kommer att styra om fildelare till ”lagliga” tjänster.

  De lagliga tjänsterna för musiknedladdning kräver liksom tillgång till Internet. Vi tror dessutom att lagliga tjänster med vettiga villkor och priser mycket väl kan konkurrera med i dagsläget olaglig nedladdning. Förutsatt att man inte stänger av kundernas uppkoppling, vill säga.

  Kommentar av Rikard — 12 februari 2008 @ 18:14

 7. […] lite till mans — en del är bara värre än andra helt enkeltClercon on Kriget om nätoperatörernaElektroniskt isoleringsstraff för ungdomar « Christian Engström (pp) on Kriget om […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Fiktiva krig måste bekämpas — 13 februari 2008 @ 13:24

 8. […] de flesta tunga instanser som haft det på remiss. Att man över huvud taget anser det befogat med kollektiv bestraffning, näringsförbud och social isolering, som förslaget innebär, är helt bortom alla proportioner. […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Då lägger vi ned fildelningen, då — 23 februari 2008 @ 12:26

 9. […] är jättebra att man har slängt en hel del av Renforsutredningen i papperskorgen. Att stänga av internetkopplingen för familjer går inte i ett modernt samhälle. […]

  Pingback av Riksdagsutfrågning i teknikens bakkant « Christian Engström (pp) — 4 april 2008 @ 16:48

 10. […] skulle bli skyldiga att stänga av misstänkta fildelare från internet var ju kärnan i den Renforsutredningen. Den svenska regeringen meddelade ju glädjande nog att att den slängt det förslaget i […]

  Pingback av Bra piratförslag från (v) och (m) « Christian Engström (pp) — 7 april 2008 @ 23:11

 11. […] till svenska betyder det här: Renforsutredningen totalsög och några så korkade förslag vill vi inte se nånstans i Europa. Det fattar ni väl […]

  Pingback av EU-parlamentet totaldissar Renforsutredningen « Christian Engström (pp) — 16 april 2008 @ 9:12

 12. […] tycker att fildelning av upphovsrättsskyddat material är ett jävla skit, så måste man se hur otroligt fel detta slår. Det är som om man förtränger att det faktiskt är människor som internet består […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Många slåss om rätten till vår privata kommunikation — 21 juli 2008 @ 15:47


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: