”There, but for the grace of God, goes I,” finns det ett uttryck på engelska som man brukar säga när man ser någon i närheten som det gått riktigt illa för. Jag kommer osökt att tänka på det när jag jämför fildelningsfrågan i Danmark och Sverige.
Idag beslutade en domstol i Danmark att danska internetleverantörer är skyldiga att blockera sökmotorn The Pirate Bay. För över ett år sedan blockerades Allofmp3.com, som var en fullständigt laglig rysk sajt som sålde mp3-filer billigare än de amerikanska storföretagen.
I september 2007 införde Danmark en maximalistisk överimplementation av datalagringsdirektivet, som gör operatörerna skyldiga att lagra detaljerade uppgifter om alla danskars kommunikation via telefon och internet. Den danska regeringen har det uttalade målet att intensifiera jakten på pirater, och någon politisk opposition mot den linjen tycks inte finnas. För den som vill ta till sig de fantastiska möjligheter som internet erbjuder, är Danmark så långt ifrån att vara ”yndigt” som man kan tänka sig.
”There, but for the grace of God, goes I,” tänker man som svensk. Men då tänker man fel.
Det är skillnad mellan Sverige och Danmark, så långt är det rätt. Men Gud har inte ett dugg med saken att göra. I den mån han överhuvudtaget finns är det inte han som har gjort jobbet. Skillnaden i debattklimat mellan Sverige och Danmark beror inte på något övernaturligt väsen, utan på hederligt och strävsamt politiskt arbete på gräsrotsnivå. Sverige är beviset på att politiskt engagemang lönar sig och ger resultat.
Det började 2004 när Piratbyrån slog upp portarna. Fram tills dess hade de stora film- och skivbolagen kunnat sprida sin propaganda oemotsagda, och media accepterade deras pressmeddelanden som sanning utan att blinka. Men i och med att Piratbyrån gav sig in i debatten kom det fram en annan sida.
Antipiratbyrån och Ifpi kunde inte längre ljuga obehindrat i Sverige, för nu fanns det några som sa emot. Några som kunde ge länkar och referenser som visade att det inte alls var som antipiraterna påstod. Några som kunde tipsa om den internationella diskussionen om upphovsrätten, och visa att det här var en betydligt mer komplicerad fråga än några snorungar som inte visste hut. Någon som tyckte att Lawrence Lessig hade intressantare perspektiv på det framväxande informationssamhället än Bert Karlsson, helt enkelt.
Den här typen av aktivism är alltid första steget om man vill förändra något i samhället. Ibland räcker det med att ta fram sakliga argument för att påverka de sittande politikerna. Men när aktivism inte räcker, då får man gå vidare till steg två. Då får man starta ett parti och utmana de gamla partierna direkt.
I det läget är vi i Sverige idag. Det är fortfarande skivbolagens lobbyister som har de rakaste vägarna in i regeringskansliet, och det kan fortfarande hända att vi också börja glida utför det sluttande plan som Danmark har valt att åka rutschkana på.
Men det finns också en rejäl chans att det blir den motsatta utvecklingen. Det är inte alls osannolikt att när man i framtiden skriver internets historia, då kommer man peka på Sverige och säga att det var här vändningen började.
På riktigt lång sikt kommer det att bli som vi pirater vill. Vi är framtiden och vi vet om det. I det långa loppet vinner teknologi över både pengar och politik, som Jan Stenbeck påpekade.
Men i det långa loppet är vi alla döda, så det intressanta är vad som händer på lite mer medellång sikt. Då är det politiskt engagemang som gör skillnaden. Piratrörelsen i Sverige (i bredast möjliga bemärkelse) är ett utmärkt exempel på det.
”There, but for the commitment and dedication of fellow citizens who decided to stand up and be counted, goes I,” är den korrekta formuleringen när man pratar politik.
Politik är ingenting som gör sig självt, utan det kräver engagerade medborgare som är beredda att dra ett strå till stacken. Men har man det, då kan man uträtta underverk. Vi pirater, återigen i bredast möjliga betydelse, håller just på att jobba på ett.
Välkommen ombord så fixar vi det här! Vi är på god väg redan, men vi behöver bli fler. Politik går att påverka.
…………
Uppdatering: Stoppa censuren på nätet skriver Expressen i en ledare. Läs den.
Uppdatering 2: Ledaren var inte alls från idag, utan från den 3 januari i år. Men läs den i alla fall.
Andra om Danmarks blockering av The Pirate Bay: DN, SvD, Expressen, Sydsvenskan, IDG, Helsingborgs Dagblad, Ny Teknik, Resumé, Metro, TV4, Opassande, Basic Personligt, Pär Ström, Johan Folin.
Pingat på Intressant.
Andra bloggar om: piratpartiet, politik, aktivism, fildelning, upphovsrätt, the pirate bay, danmark
Oavsett vad man tycker om Pirate Bay, blockera websajter är farligt. Censur är alltid baserat på en åsikt. Problemet är, vem bestämmer vilken åsikt som är rätt och fel? Sedan finns det mycket värre webbsidor att censurera, som tex barnporr, men där görs det inte alls lika mycket. Man kan fråga sig varför det är så viktigt att blockera siter med lite musik på… Ska inte polisen styras av hur allvarliga brotten enligt lagen, eller ska man få bättre rättigheter om man betalar för det?
Kommentar av Snubbe — 4 februari 2008 @ 16:25
En mycket bra sammanfattning och tanke tycker jag, som har jobbat och bott i Danmark sedan precis innan det här ämnet började uppmärksammas i medierna för några år sedan.
Man hör invändningen ibland, att eftersom internet inte var lika utbyggt i Danmark (i alla fall förutom adsl), så hade piratkulturen kanske inte hunnit bli lika utbredd här innan antipiraternas motattacker började. Därför skulle protesterna inte ha varit lika höga här. Jag vet inte om det är sant, från min synvinkel sett så verkade folk ladda hem ungefär lika mycket här som hemma för några år sedan.
Dessutom så kan man ibland fundera på om inte orsaken till bristen på engegemang delvis står att finna i att många av dem med ett överskott för frågor som rör ungdomsgenerationen har valt att lägga sin energi på frågorna om Christiania och ungdomshuset här. Det kanske är ett litet sidospår, men media har nog dessutom blivit ”mättat” med det gemene man klassar som ungdomsfrågor från den fronten, så man föredrar nog att skriva lättsmälta historier om hemska pirater, framför att ta upp fler tillsynes olösliga sammhällsproblem.
Det enda man kan säga med säkerhet är att klimatet är lite annorlunda här. Antipiraterna har kopplat ett grepp som de inte har lyckats med i Sverige, och det beror förmodligen nästan enbart på att inte samma sorts protesterande röster har höjts.
Jag tror att piratpartiet kan ta på sig mer ära än många tror. De har ju en piratbyrå i Danmark också. I Sverige förs det i alla fall en debatt där man försöker reda ut sakens olika sidor, och där fler åsikter får plats. Det kan knappast någon, utom de riktigt rabiata dårarna, tycka vara en dålig sak. När man jämför de två länderna så står piratpartiet ut som den stora skillnaden, även om det säkert finns fler.
Jag unnar er i alla fall att vara riktigt glada för er insats. Det är jag.
Kommentar av king coma — 4 februari 2008 @ 17:12
Det värsta, tycker jag, är att de blockar sidan utan att den har bevisats olaglig på något sätt. Det går väl inte ens att jämföra med någon annan sida, eftersom ingen torrenttracker har blivit dömd i Danmark? Även om det lätt går att gå förbi via proxy (eller är det t.o.m. möjligt att skriva in IP-adressen till tpb (83.140.176.146)), så försvårar det för den vanliga användaren, och skulle lätt kunna användas för att ta ner andra obekväma sidor.
Kommentar av Mattias — 4 februari 2008 @ 17:22
@Mattias: Mig veterligen är det ”bara” ett DNS-filter precis som svenska polisens motsvarighet, ja den som filtrerar (filtrerade?) koreanska bonsaiträdsfantaster, så OpenDNS (www.opendns.com) löser troligtvis det problemet. För de som inte orkar gå in på sidan och vill surfa ofiltrerat så är det bara att ändra DNS-servrarna till följande:
DNS #1: 208.67.222.222
DNS #2: 208.67.220.220
Kommentar av thomastvivlaren.se — 4 februari 2008 @ 17:39
[…] Nylander Kulturbloggen Christian Engström, vice partiordf. Piratpartiet Piratpartiets […]
Pingback av Dankark, Kina, Nordkorea och Saudiarabien « Dexion — 5 februari 2008 @ 10:51
Danskarna har ju tidigare gjort sig kända för kraftfulla åtgärder som inte alltid har laglig täckning. Ett exempel var när man den 16 augusti 1962 i strid med internationell sjörätt bordade det s k piratradiofartyget ”Lucky Star” som sände kommersiella program under namnet Radio Mercur från internationellt vatten i Öresund. Ett resolut grepp, förvisso. Då hotades radiomonopolet. Men stoppade det den kommersiella radion? Nej!
Idag är det kommersiella intressen som är hotade. Oberoende av hur många stämningar som görs i skivbolagens intresse så kan de ändå inte stoppa utvecklingen.
Kommentar av RonnyBGoode — 5 februari 2008 @ 12:55
Jag är redan medlem i Piratpartiet, och bli än mer övertygad om att det var ett riktigt och rätt drag när jag läser det här. Välskrivet inlägg, vettiga åsikter och argument samt väldigt intressant läsning. Aktivt bokmärke, alltså…
Anders
Kommentar av andersnoren — 5 februari 2008 @ 20:30
[…] Politik handlar ju i grunden om att sprida idéer, och i det långa loppet kan man argumentera för att det är viktigare än jakten på mandat. Men vill man sprida idéer till politiker, då måste man först få dem att lyssna. Men aktivism räcker inte. Vill man få dem att lyssna ordentligt, då finns det bara ett sätt att uppnå det. Då ska man hota att ta deras mandat ifrån dem. Och visa att man menar allvar med orden. Då kan det faktiskt hända saker. […]
Pingback av Demokrati och glasskiosker på stranden « Christian Engström (pp) — 18 mars 2008 @ 12:04
[…] Vi har arbetat hårt i drygt två år, och mycket hårt arbete återstår, men vi håller på att ta hem det här. Politiskt engagemang ger resultat. […]
Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Amerikanska liberaler: “Piratpartiet är patrioter” — 10 maj 2008 @ 12:22
Jag fick ett inlägg i min blogg idag. En länk till ett band som har gjort en grej av att musiken ska vara helt gratis. Både som mp3 och wav.
Musiken är lite drömsk och verkligen skitbra! Gå in o lyssna:
http://www.myspace.com/magnacartacartel
/Malin
Kommentar av Malin — 21 maj 2008 @ 21:04
[…] pratade länge och väl om i stort sett det som Christian skriver under postningen Politiskt engagemang ger resultat. Jag pratade också om ett av mina levnadsmotton; “om du spelar efter reglerna, så kommer du […]
Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Stå upp och räknas! — 29 maj 2008 @ 10:07
[…] pratade länge och väl i Finland om i stort sett det som Christian skriver under postningen Politiskt engagemang ger resultat. Jag pratade också om ett av mina levnadsmotton; “om du spelar efter reglerna, så kommer du […]
Pingback av det är det här jag pratar om. « om världen jag lever i — 29 maj 2008 @ 13:14
[…] det viktigaste är att politiskt engagemang ger resultat. Idéer gör ingen skillnad. Det är människor som gör […]
Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Hårt piratarbete ger resultat — 6 juni 2008 @ 8:58
[…] Vi har sett att bloggosfären kan lyfta fram en fråga fastän media ignorerade den (då, men definitivt inte nu längre ). Vi har visat politikerna att tiden då de kunde undvika debatt genom att bara hålla sig undan är förbi. Vi har upptäckt att engagerade medborgare kan göra skillnad. […]
Pingback av Vi kämpar vidare - styrkta! « Christian Engström (pp) — 19 juni 2008 @ 17:13