Christian Engström, Pirat

29 januari 2008

Seger för pirater och privatliv i EG-domstolen

Filed under: delad kultur — Christian Engström @ 13:02

Ur Piratpartiets pressmeddelande nu på morgonen:

Idag kom EG-domstolen med ett viktigt avgörande som påverkar alla Sveriges fildelare. Frågan var om det så kallade ”sanktionsdirektivet” (IPRED1) kräver att film- och skivbranschens organisationer måste få tillgång till identitetsuppgifter av internetleverantörerna. EG-domstolen kom fram till att direktivet inte ställer några sådana krav på medlemsländerna.

Domen kommenteras i de flesta media, till exempel SvD, SvD, TV4, DN, Aftonbladet, Sydsvenskan, TT, IDG och Ny Teknik. Artiklarna berättar på ett korrekt sätt vad som har hänt, men tyvärr är ett par av rubrikerna lite missvisande. Domen var en seger för fildelarna, även om Antipiratbyrån och Ifpi försöker hålla god min och påstå att det var de som vann. Men det gjorde de alltså inte.

Frågan som domstolen hade att ta ställning till var om sanktionsdirektivet kräver att de enskilda medlemsländerna låter antipiratorganisationerna få tillgång till internetanvändares ip-nummer. Det har bland annat den svenska regeringen påstått när den la förslaget till fildelningslag i juli 2007. Enligt det förslaget ska Antipiratbyrån ha rätt att få ut ip-numren, och regeringen har påstått att det var för att EU-direktivet krävde det. Men det är alltså inte sant, kan man konstatera med domslutet i handen.

Det är i och för sig sant att domen inte förbjuder de enskilda medlemsländerna att på eget initiativ låta antipiratorganisationerna leka privatpoliser. Men det var inte den frågan som domstolen hade att ta ställning till. Målet handlade bara om huruvida medlemsländerna var tvungna att låta Henrik Pontén bli vice-sheriff. Men något sådant tvång finns inte, säger EG-domstolen.

Det här var en väntad dom, för i juli 2007 sa EU:s generaladvokat precis samma sak. Men med domstolar kan man ju aldrig vara riktigt säker, så därför finns det anledning att vara glad idag när vi har facit i hand.

– Så vad händer nu då?

Nu är frågan tillbaka på den politiska spelplanen i Sverige. Rent konkret handlar det om regeringens förslag till fildelningslag som presenterades i juli 2007. Enligt det förslaget ska Antipiratbyrån och Ifpi få befogenhet att begära ut namnen bakom ip-nummer, för att därefter kunna stämma misstänkta fildelare i civilmål. Det är så det fungerar i USA sedan flera år tillbaka. Bland annat Datainspektionen sågade förslaget fullständigt i sitt remissvar.

Regeringen försvarade förslaget till fildelningslag med att vi var tvingade av EU, och inte hade något val. Efter dagens dom kan de inte påstå det längre.

Om regeringen fortfarande vill åsidosätta den personliga integriteten för att kunna jaga fildelare kan den välja att driva den linjen. Tycker allianspartierna att det är rätt att Henrik Pontén ska äga din dator kan de fortsätta stå bakom förslaget till fildelninglag. Men de kan inte gömma sig bakom EU om de väljer att göra det.

– Efter det här utslaget i domstolen är det enda rimliga att regeringen drar tillbaka förslaget till fildelningslag, säger Rick Falkvinge i Piratpartiets pressmeddelande. Opassande är inne på samma tanke.

Kampen mot fildelarjakten som gröper ur rätten till ett privatliv är långt ifrån vunnen ännu. I slutändan är det bara de svenska väljarna som kan avgöra hur vi ska ha det med den saken här i Sverige. Men beskedet från EG-domstolen i Luxemburg idag var en välkommen delseger.

– Följden blir rimligen att Antipiratbyrån också fortsättningsvis måste polisanmäla misstänkta intrång i upphovsrätten. Rättsväsendet kan därmed prioritera brott enligt svensk lag, i stället för att ge företräde åt rika branschorganisationer. Att lagföra ungdomar som delat med sig av kultur till sina kompisar, utan vinstintresse, kan och ska inte vara en prioritet, säger Falkvinge i pressmeddelandet.

…………

Andra som kommenterar domen: Rick Falkvinge, Pär Ström, Oscar Swartz, Frendo, Netpiracy & Netliberty, Bloggarna.se

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

18 kommentarer

 1. […] varmt rekommendera Christian Engström och Opassande. Posted in Fildelning, Integritet, Kultur, Läsvärt | Leave a […]

  Pingback av netpiracy & netliberty » Blog Archive » Verkningslösa ord — 29 januari 2008 @ 14:18

 2. […] Andra bloggar som skriver om ovanstående: Frendo,  Christian Engström, Rick Falkvinge, netpiracy & […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Goda nyheter och lite varningar om virus — 29 januari 2008 @ 14:22

 3. […] “Om regeringen fortfarande vill åsidosätta den personliga integriteten för att kunna jaga fildelare kan den välja att driva den linjen. Tycker allianspartierna att det är rätt att Henrik Pontén ska äga din dator kan de fortsätta stå bakom förslaget till fildelninglag. Men de kan inte gömma sig bakom EU om de väljer att göra det.”, skriver Christian Engström, vice ordförande i piratpartiet, på sin blogg. […]

  Pingback av Beta Alfa » EU-domstolen: Gör som ni vill — 29 januari 2008 @ 20:03

 4. Själv är jag inte alls så positiv till detta och att det är en ”seger”. Tror att Ask och co kommer att vända på steken och säga ‘vi har nu möjlighet att lämna ut IP enligt EU…’ eller den traditionella smörjan om att ‘harmonisera med övriga EU länder….’! Så nu gäller bara att få ut SANNINGEN om att det inte är ett krav till den stora massan.

  Det enda som hade varit en seger hade varit ett ‘NEJ så får ni inte göra’!

  Kommentar av C64 — 29 januari 2008 @ 20:06

 5. En annan mycket viktig sak att få ut är att det har funnits denna möjlighet i Finland i snart två år och DET FUNKAR INTE!

  Kommentar av Perty — 29 januari 2008 @ 22:14

 6. ”I slutändan är det bara de svenska väljarna som kan avgöra hur vi ska ha det med den saken här i Sverige.”
  Det här är ju på ett sätt sant men också ett av de stora problemen i demokrati a la Sverige. Fildelarfrågan kommer aldrig vara prioriterad för 99,6% (100-hur många röster Piratpartiet har)av de svenska väljarna.
  Även om hela svenska folket (utanför riksdagen) tycker att fildelning är en bra grej så kommer inte Piratpartiet röstas till makten, fildelningsfrågan är helt enkelt för liten. Skola, vård, omsorg prioriteras för röda laget och rätten till att köra SUV och ha filippinska städare för det blåa och är de frågorna som bestämmer vad individerna röstar på. Självklart gäller det här även för tusentals andra frågor. Bara genom en folkomröstning kan fildelning bli en fråga som svenska väljare avgör.

  Kommentar av Birger Bäver — 30 januari 2008 @ 9:23

 7. […] Just det – inte svart eller vitt Upphovsrättsreformister i media EU:s domstol passar om fildelning Seger för pirater och privatliv i EG-domstolen Politiker dilemmat: Stäm väljarna! Eller inte? Hundraprocentig seger i EG-domstolen Piratpartiet […]

  Pingback av Rosetta Sten » Övertyga Rosetta om att upphovsrätten suger och vinn en specialskriven novell att fildela fritt efter behagRosetta Sten — 30 januari 2008 @ 12:49

 8. Jag tycker verkligen du borde ta chansen att hjälpa Rosetta Steen i pingbacken ovan.

  Din välformulerade och systematiska stil tycker jag kan representera PPs politik på ett bra sätt.

  Kommentar av Ingen speciell — 30 januari 2008 @ 13:25

 9. Hjälp…

  Vid norrbottenkurirens förra ledare om fildelning skrev jag en artikel i hopp om att dom skulle ta in den och debattnivån skulle höjas. Nu verkar dom ha höjt nivån lite i alla fall men den behöver upp ytterligare för att diskutionen ska bli meningsfull… lyckligtvis tog NSD in min artikel i stället men nu skulle jag önska lite hjälp, att fler skriver insändare också till lokalpressen så att dom känner tryck på att ta in inlägg rörande frågan.
  NK1
  http://www.kuriren.nu/ledare/artikel.aspx?articleid=3006743
  NK2
  http://www.kuriren.nu/ledare/artikel.aspx?articleid=3130050

  NSD
  http://www.nsd.se/artikel.aspx?artid=81287&arkiv=False

  För vist är det viktigt att ni gör ett superjobb på nätet och riksmedia, men glöm inte bort lokalpressen den är nog så viktigt och har trots allt högre trovärdighet än bloggar och mångt många fler läsare.

  Vänligen
  Magnus Westerstrand
  http://westerstrand.blogspot.com/

  (jag är medveten om att jag spamar detta inlägg, känn dig fri att ta bort det ifall du vill.)

  Kommentar av Magnus W — 1 februari 2008 @ 8:11

 10. Det där är inte alls spam, utan högst relevanta länkar.

  Rent allmänt kan jag tipsa om Piratpartiets forum på http://forum.piratpartiet.se/. I sektionen ”Nyheter” brukar vi varje dag lägga upp länkar till artiklar och blogginlägg som behandlar de här frågorna. Vill man hålla sig ajour med debatten är det här bästa platsen att få det mesta samlat.

  Det är uppskattat och helt okay att lägga in en blänkare i forumet som pekar på artiklar eller inlägg som man själv har skrivit, om de handlar om piratfrågorna. Själv gör jag det hela tiden. Det är ett bra sätt att få fler läsare, och det är bekvämt för alla pirater att lätt kunna hitta intressanta inlägg via forumet.

  Man behöver inte alls vara medlem i partiet för att vara med i forumet, utan det räcker med att man är intresserad av frågorna. Faktum är att det är speciellt uppskattat med meningsmotståndare i forumet. Det blir så mycket mer levande debatt om inte alla tycker samma sak.

  Kommentar av Christian Engström — 1 februari 2008 @ 12:10

 11. […] intrycket att regeringen varit tvungna att genomföra den här lagen, på grund av EU-direktivet. Så är det dock inte, även om Antipiratbyrån fortfarande försöker ge regeringen en hjälpande hand genom att med en […]

  Pingback av Piratjägarlagen regeringens eget val « V, fildelning & upphovsrätt — 10 oktober 2008 @ 18:31

 12. […] segerrop, vilket förvirrade gammelmedia något. Lobbyn försökte hålla god min i ett mål som de förlorade helt. I stället menade lobbyn att Sverige nu kunde gå vidare med en lag som lät dem få tillgång […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Piratjägarlagen IPRED1, del I: bakgrund — 13 oktober 2008 @ 8:19

 13. […] han kan klara sig undan med att skylla på Bryssel, fastän EG-domstolen tydligt har sagt att det inte finns något EU-krav på att införa […]

  Pingback av Reinfeldt upprepar lögnen om fildelarjakten « Christian Engström (pp) — 14 oktober 2008 @ 23:31

 14. […] uppenbarligen går det alldeles utmärkt att strunta i det. Men utöver det så kom det en dom i EG-domstolen tidigare iår som sa att de delarna som handlar om att ge ut IP-nummer INTE behöver införas. Just […]

  Pingback av Upphovsrättsslobbyns argument « PiratJanne — 28 oktober 2008 @ 23:06

 15. […] vet mycket väl att EG-domstolen kommit fram till att införandet av IPRED är frivilligt. Hur har hon då mage att påstå att “grundprincipen är att vi har ett direktiv som Sverige […]

  Pingback av Lögnaren Beatrice Ask « Nils blogg — 17 november 2008 @ 22:00

 16. Vill bara säga att länken till datainspektionen inte fungerar i den här artikeln, i övrigt tycker jag du ofta skriver väldigt bra, keep up the good work!

  Kommentar av Sporadisk — 18 november 2008 @ 10:18

 17. […] ihop länkar till ett antal tidigare inlägg jag har skrivit om Ipred. Det visar sig vara en del: Seger för pirater och privatliv i EG-domstolen (29 januari 2008). EG-domstolen slog fast att Sverige och andra medlemsländer inte behöver ge […]

  Pingback av IPRED har redan gått igenom..dags att kämpa vidare « Medborgareandersson — 23 februari 2009 @ 17:47

 18. […] segerrop, vilket förvirrade gammelmedia något. Lobbyn försökte hålla god min i ett mål som de förlorade helt. I stället menade lobbyn att Sverige nu kunde gå vidare med en lag som lät dem få tillgång […]

  Pingback av Datasolution » Blog Archive » Vad är IPRED? — 24 februari 2009 @ 7:05


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: