Christian Engström, Pirat

25 januari 2008

Ett slag i luften för integriteten

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 12:20

Häromdagen presenterade integritetsskyddskommittén sitt slutbetänkande på en presskonferens. Jag såg den på webbteve, och jag är inte imponerad. Det verkar strängt taget ingen annan heller vara.

Först pratade kommitténs ordförande Olle Abrahamsson länge. Kommittén föreslår förändrade formuleringar i grundlagen, så att alla medborgare ska vara skyddade mot att staten övervakar dem eller kartlägger deras personliga förhållanden. Så långt lät det väl bra.

Nu innehåller ju grundlagen redan idag sådana bestämmelser. I artikel 8.1 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, som ingår i den svenska grundlagen, står det att ”var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens.” Det kanske man tycker borde räcka. Men för all del, kan man skärpa formuleringarna och göra dem ännu tydligare kan väl det vara en bra sak.

– Men vad skulle då kommitténs förslag innebära i praktiken? frågade de närvarande journalisterna. Vad skulle de ha för effekt på FRA-förslaget, datalagringsdirektivet och förslagen om att låta polisen samla in ip-nummer och övervaka elektronisk kommunikation utan att det ens finns brottsmisstanke?

Kommitténs ordförande skruvade lite på sig och svarade sedan. ”Ingen effekt alls”, var kontentan av svaret. Integritetsskyddskommitténs förslag till ändrad grundlag kan ju tidigast träda i kraft efter valet 2010. Och då ska alla de här integritetskränkande lagarna redan vara antagna. Så ingen effekt alls. Och förresten skulle det nog inte haft någon särskild effekt ändå, kom Olle Abrahamsson fram till efter ett långdraget resonemang.

En journalist följde upp med en fråga som alldeles uppenbart var riktad till Annie Johansson (c), som suttit med i kommittén och som innan valet profilerade sig starkt på att värna den personliga integriteten. Men som inte kunde förmå sig att rösta emot FRA-förslaget när det kom upp i riksdagen i våras. Det kunde ju ingen enda av de borgerliga riksdagsledamöterna. Trots att läget i riksdagen var sådant att det skulle ha räckt med att en handfull borgerliga ledamöter hade röstat emot förslaget för att det skulle ha fallit.

Annie Johansson tog frågan, men lyckades svamla sig ur den. Hon hade visserligen röstat för att FRA skulle få massövervaka det svenska folket, men hon hade ”haft sina integritetsglasögon på sig” när hon gjorde det. Jaha. Så bra då. Då är det väl bara att övervaka på då, antar jag.

Det här summerar inställningen hos i vart fall socialdemokraterna och de borgerliga partierna i riksdagen. Gärna högtravande och klämkäcka formuleringar om hur viktigt det är att värna den personliga integriteten. Men lagarna som kränker integriteten och för oss närmare övervakningssamhället modell 1984 ska trumfas igenom fortast möjligt, och helst med så lite debatt som möjligt.

Jag tror säkert att integritetskommitténs betänkande innehåller en hel del bra synpunkter som kan vara väl värda att citera i olika sammanhang framöver. Men det framgick med all önskvärd tydlighet hur mycket riksdagspartierna tänker bry sig om kommitténs slutsatser i det praktiska lagstiftningsarbetet. Inte ett smack. De tänker fortsätta på den inslagna vägen.

Men vi medborgare kanske kan få lite vackra formuleringar i en grundlag som ingen läser för att trösta oss med.

…………

Läs mer hos Sveriges Radio, Sydsvenskan, DN, DN, Ny Teknik, SvD.
Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , ,

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: