Christian Engström, Pirat

20 januari 2008

Massavlyssnande FRA desinformationsbloggar

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 16:58

Försvarets Radioanstalt FRA har startat en blogg som de kallar för Klartext. Enligt dem själva är det till för att de ska ”bemöta kritik från massmedia, organisationer eller enskilda som bygger på missuppfattningar eller sakfel”. Ska man översätta den meningen till ”klartext” ska bloggen alltså driva FRA:s egna politiska uppfattning genom att hävda att kritik beror på missuppfattningar eller sakfel.

Är det rimligt att en myndighet använder våra skattepengar till att blogga i opinionsbildande syfte, för att driva sina egna intressen? Nej, det är det verkligen inte, en myndighets uppgift är att genomföra det som politikerna bestämmer och inte försöka påverka politiken, var min första spontana tanke.

Men vid närmare eftertanke tror jag att jag tycker precis tvärtom. Jag är själv lite förvånad över den slutsatsen, men så är det. Trots att FRA använder våra skattepengar till att driva en politisk linje som gynnar dem som myndighet, och trots att de i mitt tycke sysslar med ren desinformation, tycker jag ändå att det är bra att de gör det öppet och offentligt.

Så välkomna till bloggosfären, FRA! Det är trots allt positivt att ni deltar i debatten och redogör för era argument. För då kan man se hur torftiga de argumenten är.

I det senaste inlägget på Klartext försöker sig FRA till exempel på ett klassiskt strawman-argument riktat mot Pär Ström och ospecificerade ”bloggar från Piratpartiet”. Ett strawman-argument (ibland ”halmgubbe” på svenska) är att man förvränger en motståndares argument så att det blir fel, och sedan bemöter den förvrängda ståndpunkten.

I Klartext skriver FRA:

Det felaktiga påståendet om avlyssning av all trafik grundar sig på tanken att FRA skulle inhämta och lagra all trafik för senare bearbetning.

Nä, det gör det inte alls. När vi säger att FRA kommer att avlyssna all trafik som passerar gränsen bygger det inte alls på att FRA skulle inhämta och lagra trafiken för senare bearbetning. Var har vi skrivit det, FRA? Upp till bevis om ni nu har några.

Jag vet inga pirater som har ifrågasatt FRA:s uppgifter om att avlyssningen kommer att ske i realtid. Men det påverkar ju ingenting i sak. Så här skrev lagrådet om saken:

Lagrådet anmärker att detta intrång sker redan genom att staten bereder sig tillgång till teletrafiken och inte först när ett visst meddelande avskils för analys genom sökbegreppen. Karaktären av intrång förringas inte av att sökningen sker med automatiserad behandling.

Det är det här som påståendet av avlyssning av all trafik grundar sig på. Och det är sant. Sanningen är fortfarande att FRA kommer att massavlyssna all trafik som passerar gränsen, och vaska fram information som de tycker är intressant ur den floden. Att de är ointresserade av det mesta de kammar igenom med sina automatiska filter är ju en självklarhet, och att de inte tänker spara det de är ointresserade av är ju lika självklart det. Men integritetsintrång är det lika fullt.

Så var det här alltså FRA:s bästa argument mot att det är massavlyssning de ska syssla med? Då är jag inte imponerad.

Erkänn i så fall hellre att det handlar om att låta FRA skapa en gigantisk övervakningsapparat för att idka massavlyssning mot hela befolkningen. Berätta sedan för oss varför det är nödvändigt och lämpligt att införa ett sådant system just här och nu, trots att det innebär ett stort hot mot våra fri- och rättigheter. För det har ni inte lyckats förklara hittills. Och bevisbördan ligger på den som vill göra inskränkningarna i de grundläggande demokratiska rättigheterna.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , ,

7 kommentarer

 1. Klartext är dock ingen blogg.

  Det finns ingen funktion för kommentarer, trackbacks eller pingbacks, och saknar flödesfunktion. Jag tvivlar på att den deltar i blogosfären heller. Den verkar inte pinga nån aggregator såvitt jag kan se.

  Kort sagt, det enda de vill uppnå med sin ”blogg” är propaganda.

  Kommentar av isecore — 20 januari 2008 @ 18:19

 2. Mycket bra, Christian. Gissar att FRA:s nästa klartext kommer att se ut ungefär så här:

  Klartext 2008-01-22

  Christian Engström, vice ordförande i Piratpartiet, ironiserar på sin blogg över FRA:s försök att ge allmänheten korrekt information. I likhet med Engström tror vi emellertid att skattebetalarna uppskattar en fri debatt.

  Vi kan bara beklaga att Piratpartiet misstror FRA och bidrar till förvirringen i diskussionen. Vi har självklart inga avsikter att bygga upp någon ”gigantisk övervakningsapparat för att idka massavlyssning”. Det vilande lagförslaget medger inte heller en sådan ordning.

  FRA:s signalspaning träffar inte hela befolkningen. Verksamheten får bara avse utländska förhållanden. Den absoluta merparten av den trafik som FRA inhämtar avser därför utländsk trafik utan någon form av svenska kopplingar. Detta innebär att alla de parter som deltar i eller på annat sätt berörs av den inhämtade trafiken utgörs av utländska mål i utlandet.

  Christian Engström refererar till lagrådets yttrande över de lagförslag som syftar till att stärka integritetsskyddet för signalspaningen. Merparten av dessa förslag har redan beslutats av riksdagen. Det Engström förtiger är att lagrådet anser att det råder en rimlig avvägning i den föreslagna signalspaningslagen och att integritetsaspekterna är väl tillgodosedda. Till detta skall läggas att regeringen gjort ytterligare förstärkningar av integritetsskyddet i den vilandeförklarade propositonen.

  Den svenska befolkningen kan känna sig trygg. Någon massavlyssning kommer aldrig att bli verklighet. Vi varken får, kan eller vill ägna oss sådan verksamhet. FRA värnar demokratiska värden. Den skräckvision som Piratpartiet målar upp för snarare tankarna till totalitära regimer.

  Kommentar av Anders — 20 januari 2008 @ 21:00

 3. Ja integritet och fri- och rätt måste in i konstitutionen. Helsingforskommitens fri- och rätt beaktas.
  Se förslag under

  Utveckling är bättre att satsa på
  Mer transparent och öppen praxis (inte patent etc men)
  Jfr Bush dolda agendor, krigsinramning, konfrontation och falskspel (förtal och diskriminering mm) och lögner (bla i sociala program)
  Möjligen skulle försvaret avskaffas också (varför betala för det?)
  Neoliberalismens , Bush ideologi och dess falskhet och utvecklingshämning har vi lärt av (lärt av historien) och måste nå en konsensus om
  Den fungerar inte och behövs inte
  Ulvar, fariseer och andra sprider ju denna (vill inte hjälpa nästa generation) men de ska självklart inte få vinna
  Dom som kör med detta ska ju få konstitutionens konsekvenser (jfr Tyskland och Japan lite).
  Förtal och dubbla agendor måste bekämpas här
  Dom ser apokalyps etc = inte kapabla att inneha ämbeten eller inte förses med varningsmärken (indoktrinera andra)
  Den som vill detta få då driva val – och personvalskampanj (och fri och oberoende press med liberala värden i första hand)
  Jag anser att religion ska väck ur skolan, religionsfrihet innebära att flera religioner beaktas och kungen inte har 1 religion
  Bla den muslimska befolkningen måste ju beaktas
  religionsfrihet och mötesfrihet givetvis
  men internetbaserad religionsfrihet ska då objektivt fastställa religionen utan agendor (ska förbjudas typ mission xp= hets, förtal, diskriminering, agendor etc)
  De kristna ska hålla sig på sin kant i samhället (värderingsfritt och objektivt)
  Dom vill ljuga och sätta agendor som inte är sanna (enligt sin referensram= bedrägeri helt enkelt) = effekterna av paranoia, förvirring, ondska etc
  Reinfeldt, Hägglund är väl två såna typer och kanske Lejonborg också
  Såna måste röstas väcka för de liberalas skull eller väljas in som personvalskampanj (kristna röstsedlar eller listor)
  Det är en bluff kristendomen (bhl empiriskt och historiskt)
  Bättre å gå till socialdemokratisk och liberal respektive pol

  Kommentar av björn brink — 21 januari 2008 @ 11:04

 4. ”Nej, det är det verkligen inte, en myndighets uppgift är att genomföra det som politikerna bestämmer och inte försöka påverka politiken…”

  Det värsta är att jag befarar att det är precis det de gör, dvs gör som politikerna bestämmer bakom lyckta dörrar.

  Kommentar av Thomas Tvivlaren — 21 januari 2008 @ 12:14

 5. Med sådana vänner behöver man inga fiender.

  Kommentar av /M — 21 januari 2008 @ 13:18

 6. […] Massavlyssnande FRA desinformationsbloggar -. FRA har en egen blogg!!! […]

  Pingback av Uppdaterad länksamling om fildelning/integritet/IP-nummer mm | Bloggtidningen — 7 februari 2008 @ 16:21

 7. Om detta beslut går igenom tänker jag inte skicka någon utgående trafik via internet efter 30 juni 2008. Avlyssningen kränker mot meddelandefriheten och vem vet hur FRA kommer att använda den i framtiden. Orwell’s 1984 blir en realitet. I takt med att FRA får mer och mer inflytande, utökar de avlyssningen. Till slut avlyssnar de allt som försigår via internet och telefoni, har obegränsat med budget och 50000 anställda som jobbar i skift för att klara av avlyssningsmaskinen. Fascist-Sverige blir ett faktum. De politiker som ställer sig bakom detta förslag bör brännas på bål.

  Kommentar av Michael Linné — 18 april 2008 @ 19:40


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: