Christian Engström, Pirat

22 december 2007

Norge väljer öppna format

Filed under: fri kunskap — Christian Engström @ 16:09

Den norska regeringen har beslutat att all information på statliga websajter ska var i öppna format, som HTML, PDF och ODF. Det här innebär slutet på den tid då information publicerades enbart i slutna format, skriver norska regeringen i ett pressmeddelande.

– Alla ska ha tillgång till offentglig information. Från 2009 kommer medborgarna kunna välja vilken programvara de vill använda för att få tillgång till offentlig information. Regeringens beslut kommer också att förbättra konkurrensen mellan leverantörerna av programvara, säger den ansvariga ministern Heidi Grande Røys i pressmeddelandet.

Den norska regeringens beslut innebär att:

 • HTML ska vara det primära formatet för publicering av offentlig information på internet
 • PDF ska användas när man vill bevara den exakta layouten på dokument
 • ODF ska användas för dokument som ska kunna ändras efter publiceringen, till exempel formulär som användarna ska fylla i

Från och med den 1 januari 2009 ska det här gälla inom hela den norska statliga förvaltningen. Beslutet innebär inte något förbud mot att använda slutna format, så länge all information även publiceras i något av de öppna formaten.

Det här är ett bra beslut som den svenska regeringen borde ta efter snarast. Det finns flera goda skäl till varför den offentliga sektorn bör gå över till öppna format och öppen källkod, som jag påpekade härom veckan apropå att även Holland har valt öppen källkod för den statliga förvaltningen. Sajten Ubuntulinux.se tipsar om en forskarrapport från Yale som kallar öppna standarder för ”en bas för demokratin”.

Den här vägen är framtiden. Mycket görs redan i Sverige, men frågan behöver behandlas på högsta nivå. Regeringen bör omedelbart ta tag i frågan och se till att Sverige följer Hollands och Norges exempel, och skapar en policy för övergången till öppen källkod och öppna format.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

3 kommentarer

 1. inte ska vi nöja oss med öppen källkod hua mig. fri mjukvara ska det vara. jag vet att du vet skillnaden, och jag hoppas att du bryr dig.

  Kommentar av ngut — 26 mars 2009 @ 21:01

 2. […] i Piratpartiet vet att man med öppna format och rådata kan skapa något som vida överstiger orginalet. Ett vanligt exempel är YR.no som […]

  Pingback av Statistisk analys och konstiga slutsatser « Emil Isberg — 28 juni 2010 @ 13:47

 3. […] Norge och Danmark har redan den sortens inriktningsbeslut. Det finns sedan tidigare en rödgrön […]

  Pingback av Rödgröna för öppna standarder « Vänsterteknik — 14 september 2010 @ 12:38


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: