Christian Engström, Pirat

19 december 2007

JO-anmälda fildelningsåklagaren backade i rätten

Filed under: delad kultur,skyddat privatliv — Christian Engström @ 0:07

Corren har ett utförligt referat av fildelningsrättegången där den JO-anmälda åklagaren Britt-Louise Viklund skulle försöka bevisa att 31-åringen i Linköping hade delat ut 23.000 låtar och 30 filmer på nätet. Det gick dessbättre mycket dåligt för henne enligt Corren:

Kammaråklagare Britt-Louise Viklund fick uppenbara problem att bevisa att 31-åringen verkligen ägnat sig åt fildelning i den stora utsträckning som hon påstått i åtalet. På 31-åringens begäran hördes it-experten André Rickardsson, med ett förflutet på Säkerhetspolisen, som vittne. Han sågade den tekniska utredningen längs med fotknölarna.

– Det finns ingenting i den tekniska utredningen som pekar ut NN (31-åringens namn) som den som gjort film och musik tillgänglig på internet.

Åklagaren valde mot slutet av rättegången att dra tillbaka delar av åtalet. Hon ansåg sig inte längre kunna styrka att 31-åringen gjort drygt 23 000 musikfiler tillgängliga. Hon vidhöll dock att mannen delat med sig av 30 filmer och ansåg i sitt slutanförande att han ska dömas till villkorlig dom och dagsböter.

Tingsrätten avkunnar dom den 8 januari.

Det är naturligtvis glädjande att kammaråklagaren själv inser att hon har gjort bort sig, och självmant släpper huvuddelen av åtalet. Förhoppningsvis förstår hon nu att det inte räcker med att ge en kopia av någons hårddisk till antipiratorganisationerna och fråga dem vad de tycker att den tilltalade ska dömas för. Men det varken förklarar eller ursäktar att hon tydligen trodde att det skulle vara okay att bete sig så fram till nyligen.

En annan hög jurist som borde ta sig en funderare är hovrättsrådet Cecilia Renfors, som producerade den beryktade Renforsutredningen, där hon föreslår att antipiratorganisationerna mer eller mindre själva ska få gå in och stänga av internetuppkopplingen för misstänkta fildelare. Idag var sista dagen för remisser på den utredningen. Flera tunga statliga remissinstanser kritiserar utredningen, rapporterar Sydsvenskan. Datainspektionen, Post- och Telestyrelsen och Konkurrensverket är inte nådiga när de dissar utredarens förslag.

Det gör de rätt i. Rättsväsendet ska inte gå i utländska storföretags ledband. Hur mäktiga och rika de amerikanska film- och skivbolagen än är, ska de inte få ta över polisens uppgifter i Sverige. Det borde både kammaråklagare och hovrättsråd förstå och veta.

Och det måste bli ett slut på rättsövergreppen mot misstänkta fildelare, där åklagare beslagtar och snokar igenom människors privata datorer för vad som faktiskt är ett skitbrott på bötesnivå. Staten ska inte har rätt att ta din dator bara för att Henrik Pontén ber om den.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Bra skrivet! Håller med dig i allt.

  Kommentar av frihetsdrömmare — 19 december 2007 @ 1:44

 2. […] JO-anmälda åklagaren i målet mot den fildelningsanklagade Linköpingsbon backade i rätten, berättar Engström på sin blogg. Dom förväntas den 8 januari. En sakkunnig sågade bevisningen längs med […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Sportsligt och osportsligt — 19 december 2007 @ 8:25

 3. […] går det med fallet? Christian Engström (pp) har skrivit om rättegången och det ser onekligen ut som att åklagaren fått sig en […]

  Pingback av Åklagare åker på käftsmäll « Vetgirigtasocials Blogg — 19 december 2007 @ 17:13

 4. En rad internationella, väsentligen amerikanska, branschorganisationer har hetsat Sveriges förre justitieminister till lagändringar och påtryckningar mot svenska rättsväsendet med syfte att försvåra för fildelarverktyget ThePirateBay. Den 13 november kom ett nytt brev in på regeringskansliet, adresserat till den kommunikationsminister Åsa Torstensson. Rubriken, skriven med 20-punkts understrukna versaler löd PIRATE BAY SHOULD HAVE NO PLACE IN SWEDEN OR THE EUROPEAN UNION. De kräver “swift and decisive action” och att ministern skall göra “everything possible” för att de ansvariga individerna blir ”called to account”. Brevskrivarna ser ThePirateBAy som ett nyckeltillfälle för att ”educate the globlal Internet community”. Undertecknare är direktörer, ordföranden och presidenter för organisationerna IFPI, WIN, FEP, IPA, ICMP-CIEM, IMPALA och EFCA.

  Jag är själv en av de åtalade i PirateBay-målet.

  Jag riktar mig till målsägarna och ställer frågan: Hur bra är ni själva? När det gäller immateriella rättigheter som producerats av svenskar brukar ingen av era organisationer springa benen av sig för att upphovsmännen skall få betalt. Detta trots att två av ovannämnda organisationer företräds av personer med svenska namn.

  1. Uppfinnaren Håkan Lantz har ägnat årtionden åt att få betalt av amerikanska företag för användningen av den färggrafikprocess om han uppfunnit och patenterat. De juridiska intrigerna som han har blivit utsatt för i USA är fullständigt hårresande.

  Ännu besvärligare har det varit för Håkan Lans att få betalt för sitt antikollisionssystem för flygplan. Hans patenterade uppfinning ”VDL Mode 4” ger den internationella flygindustrin möjlighet till ökad säkerhet, effektiviseringar i flygtrafiken och besparingar i mångmiljardklassen.

  Men amerikanska luftfartsverket förklarade sig tidigt ha politiskt mandat för att motarbeta införandet av den svenska uppfinningen.

  Amerikanska advokater och konsulter (som åtagit sig för att arbeta för Håkan Lans) motarbetade sin uppdragsgivare eftersom de hade mer att tjäna på att hjälpa sina landsmän sätta krokben för den svenske uppfinnaren. De amerikanska leverantörerna av utrustning för flygnavigation ville förstås fortsätta leverera sina gamla, dyra och komplicerade system.

  Amerikanska domstolar har frångått både praxis och prejudikat för att ruinera uppfinnaren och på det sättet hjälpa sina landsmän att stoppa och få kontroll över den svenska teknologin utan kostnad.

  Förloppet är väl dokumenterat av statsvetaren Erik Moberg, http://www.mobergpublications.se

  2. Den aktuella filmen Bee Movie är konciperad och utvecklad av svenska animatörer. Filmen presenterades som Beebulon för amerikanska Dreamworks, (ägt av bland andra Steven Spielberg och Jerry Seinfeld. De svenska animatörerna presenterade manusstolpar och även en sorts trailer till filmen, för att tydliggöra sitt filmkoncept för Dreamworks. http://www.youtube.com/watch?v=n2wQy3Na6rU. Svenskarna hade ett tydligt avtal med Dreamworks om rättigheten till Beebulon. Men ett år efter presentationen återkom Dreamworks med ett nej tack. Ytterligare ett par år senare presenterar Dreamworks en identisk film.

  Jag känner en av svenskarna personligen och har förmedlat kontakt med en amerikanska advokat. Dessa har analyserat avtalet med Dreamworks och funnit att god grund fanns för en framgångsrik rättslig talan mot Dreamworks. Men min egen amerikanska advokat är inte specialiserad på s.k. Entertainment rights. Så han sökte igenom branschen och fann ett tiotal firmor i Kalifornien som hade kompetensen att ta sig an fallet. Men Dreamworks anlitade själva de flesta av dessa advokatfirmor löpande. Bara några få firmor kunde därför åta sig ett mål mot Dreamworks. När man till slut hittade en kompetent advokatbyrå som var fri att åta sig ett mål mot Dreamworks, och även denna advokatbyrås analys visade att en stämning, skiljedom eller förlikning rimligen skulle lyckas och att detta skulle bli mycket lönsamt – då verkade allting falla på plats. Men en dag senare fick svenskarna ett nedslående besked:

  ”We regret to inform you that we will not be able to represent you in the lawsuit you are considering. Many factors weighed heavily in our decision. Please note that this does not mean your potential case is without merit. We do not mean to imply that we have formed any opinions with respect to the merits of your case or your potential for recovery.”

  De svenska animatörerna har flera teorier om vad för några ”many factors” som har spelat in här, men två saker är säkra: Dreamworks har plankat Beebulon, och Dreamworks kommer inte att betala en spänn. När Göteborgsposten konfronterade Jerry Seinfeld om den här saken sade han ”Jag måste verkligen försöka hålla mig för skratt.”

  Sammanfattningsvis är den amerikanska attityden mot svenska rättighetsinnehavare sådan att det borde ligga varje svensk varmt om hjärtat att stödja varje ny teknik som göra att penningströmmen till Hollywood minskar. Internet och moderna sökmotorer som exempelvis ThePirateBay är både angelägna och nyttiga för Sverige. För EU-politiker och andra högavlönade funktionärer spelar det kanske ingen större roll, men för Sveriges låginkomsttagare, som redan utsätts för världens högsta skattetryck, är varje lättnad i utgifterna kännbar.

  Hollywood vänder ut och in på sig för att slippa betala sina egna räkningar till Sverige. Det är min förhoppning att svenska konsumenter fortsätter att göra vad de kan för att minska penningströmmen i motsatt riktning. Och jag hoppas att fler inser att det kan göra detta med ett mycket gott samvete.

  Källor:

  Håkan Lans
  http://www.mobergpublications.se/patent/domen.htm

  Seinfeld/Dreamworks
  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=907&a=385285&ref=puff

  Kommentar av Carl Lundström — 28 december 2007 @ 12:09

 5. Carl, det är ju inte direkt första gången Hollywood norpar idéer och upplägg, Steamboat Willie var en kopia, liksom Lejonkungen: http://www.kimbawlion.com/rant2.htm

  Kommentar av Rickard Olsson — 28 december 2007 @ 13:19

 6. […] under: delad kultur — Christian Engström @ 10:31 Linköpings Tingsrätt har avkunnat dom mot den Linköpingsbo som var åtalad för att ha delat ut 23.000 låtar och 30 […]

  Pingback av Fängelse för fildelning i Linköpingsmålet « Christian Engström (pp) — 5 maj 2008 @ 10:31


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: