Christian Engström, Pirat

27 november 2007

Privatpoliser mot fildelare

Filed under: delad kultur — Christian Engström @ 13:11

Åklagare vill slippa jaga fildelare skriver Sydsvenskan som rubrik. Det är åklagarmyndigheten som har kommit med sitt remissvar på Renforsutredningen ”Musik och film på Internet”, där utredaren Cecilia Renfors föreslår att bredbandsleverantörerna ska bli skyldiga att stänga av användare från internet om de stora film- och skivbolagen anmäler dem för fildelning.

Utredaren vill alltså att allt ska skötas av företagen själva. Film- och skivbolagen ska agera polis, åklagare och domstol, och bredbandsleverantörerna ska tvingas utmäta straffet.

Att åklagarna tycker att de har viktigare saker att göra än att jaga personer som sprider kultur är en sak. Det håller säkert de flesta med om. Varje timme som polis och åklagare lägger på att spåra upp och straffa ungdomar som ser på film och lyssnar på musik i strid med lagens bokstav, är en timme som rättsväsendet inte använder till att bekämpa kvinnomisshandel och lägenhetsinbrott.

– Rättsväsendet räcker ju inte till för allting, som överåklagare Sven-Erik Alhem uttrycker det i artikeln.

Det är ett sundhetstecken att åklagarna hellre vill prioritera riktiga brott i linje med det allmänna rättsmedvetandet. Men det är fel att av det dra slutsatsen att de stora film- och skivbolagen själva borde få ta över polisens och åklagarens roll i fildelningsmål. Att lägga ut delar av rättsväsendet på entrepenad till privata storföretag är en riktigt dålig idé.

I USA kan vi se vart den vägen leder. Sedan 2003 har film- och skivbolagen i USA vidsträckta möjligheter att få ut namnen på internetanvändare och stämma dem på godtyckliga belopp. Hittills har film- och skivbolagen skickat ut 20.000 stämningsansökningar, och flera hundra nya skickas ut varje månad. Någon rättssäkerhet är det inte att tala om. Upphovsrättsinnehavarna har stämt allt från personer som inte hade någon dator, till människor som inte längre var i livet.

Medborgarrättsorganisationen EFF, Electronic Frontier Foundation, har gjort en utvärdering av det amerikanska systemet där upphovsrättssinnhavarna själva fått ta över polisens och åklagarens jobb. De skriver bland annat (på sid 7 i rapporten):

One unanswered question is how many entirely innocent people have been caught in the net of the recording industry lawsuits and forced to settle in order to avoid the legal fees involved with defending themselves. In addition to Sarah Ward, the grandmother wrongly accused in the very first round of lawsuits, the RIAA in early 2005 sued Gertrude Walton of Mount Hope, West Virginia, who had passed away months before. In yet another case, Lee Thao of Wisconsin was sued for sharing files when both the RIAA and the ISP overlooked the fact that Mr. Thao was not actually a customer of the ISP at the time of the alleged infringement, though his old cable modem remained registered to his name. Although these suits were ultimately dismissed, it raises troubling questions about how many others have been misidentified in the lawsuit campaign.

Så här blir det om man ger storföretagen befogenhet att själva agera polis och åklagare. Det blir en modern variant av feodalsamhället, där vanliga medborgare i praktiken blir nästan rättslösa mot de storföretag som vill statuera exempel. Det är stötande att en svensk offentlig utredning ens kan föreslå något sådant.

I artikel 6 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna står det:

Var och en skall, vid prövningen av hans civila rättigheter och skyldigheter eller av en anklagelse mot honom för brott, vara berättigad till en rättvis och offentlig rättegång inom skälig tid och inför en oavhängig och opartisk domstol som upprättats enligt lag.

Tyvärr tycks regeringens fildelningsutredare Cecilia Renfors inte vara bekant med den här bestämmelsen. Eller i vart fall tycker hon inte att den är så viktig, när stora ekonomiska intressen vill något annat. Det känns pinsamt att behöva förklara något så elementärt för ett hovrättsråd, men jag ska försöka uttrycka mig så enkelt och mjukt jag kan:

Att låta privata storföretag ta över delar av rättsväsendets uppgifter och befogenheter är inte en bra idé. Även om det skulle innebära en avlastning för åklagarmyndigheten.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

8 kommentarer

 1. […] Men vad tycker då regeringen att man skall göra istället? Jo deras utredare kom fram till att man vill lägga ut hela spåra upp och döma på film- och musikb… […]

  Pingback av Autonoma Kärnan - » Fildelning — 27 november 2007 @ 19:29

 2. […] sig vilja lämna över det ansvaret till intresseorganisationer. Christian Engström på pp har skrivit och gått igenom de olika aspekterna av […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Samhällsintresset måste väga tyngre — 27 november 2007 @ 20:49

 3. Bra, välargumenterat inlägg – som jag snarast skall vidareförmedla till min son 😀
  Nu när du ändå är igång, kunde du kanske också ta upp problematiken om önskningarna om att stänga helt legala träningssidor för hacking – jag tycker nämligen att det är bra om ungdommarna vill vidareutbilda sig i fritiden – det betyder ju inte nödvändigtvis att dom är eller vill bli kriminella – utan bara att dom tar sin utbildning på allvar 😀

  Kommentar av harning — 28 november 2007 @ 9:48

 4. […] som borde ta sig en funderare är hovrättsrådet Cecilia Renfors, som producerade den beryktade Renforsutredningen, där hon föreslår att antipiratorganisationerna mer eller mindre själva ska få gå in och […]

  Pingback av JO-anmälda fildelningsåklagaren backade i rätten « Christian Engström (pp) — 19 december 2007 @ 1:30

 5. […] olika initiativ för att öka övervakningen på internet. Datalagringsdirektivet, FRA-förslaget, Renforsutredningen och fildelningslagen innebär alla mer övervakning och mindre privatliv på […]

  Pingback av Fritt fram att jaga fildelare och oliktänkande « Christian Engström (pp) — 28 december 2007 @ 23:19

 6. […] regeringen i ett förslag som läckt ut i Times. Det är precis samma tankar som i den svenska Renforsutredningen. De stora film- och skivbolagen ska agera åklagare och polis och peka ut internetuppkopplingar som […]

  Pingback av Elektroniskt isoleringsstraff för ungdomar « Christian Engström (pp) — 12 februari 2008 @ 12:10

 7. […] Privatpoliser mot fildelare […]

  Pingback av syrrans granne » Upphovsrättsindustrin stämmer oskyldiga fildelare — 8 juni 2008 @ 12:14

 8. […] skall nu en mer eller mindre privat driven upphovsrättspolis, i praktiken få större befogenheter än den verkliga polisen. Håller man inte i hatten, så får […]

  Pingback av Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Från klarhet till klarhet tycks det… — 11 oktober 2008 @ 0:10


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: