Christian Engström, Pirat

23 november 2007

Bert Karlsson omringad av pirater

Filed under: delad kultur — Christian Engström @ 17:28

Det kan inte vara lätt att vara Bert Karlsson nuförtiden. Vart han än vänder sig ser han bara pirater. Idag rapporterar Expressen att han har polisanmält en av sina egna artister. För piratkopiering.

Enligt Bert Karlsson har artisten Nick Borgen själv tryckt upp 13.000 exemplar av sin cd-skiva och sålt svart bakom ryggen på Bert. Artisten förnekar dock med bestämdhet att han skulle ha gjort något sådant.

Om det nu skulle vara som Bert Karlsson påstår, kan jag i och för sig hålla med honom om att det borde vara förbjudet. Även under den lagstiftning som Piratpartiet föreslår, skulle det vara olagligt för en artist att göra så i strid med sitt kontrakt. Vi vill ha kvar ensamrätten att använda nya verk för kommersiella ändamål, och att trycka en massa cd-skivor som man säljer är utan tvekan kommersiellt.

Men samtidigt illustrerar den här historien vilken hopplös kamp Bert Karlsson för. Det är nästan så man tycker synd om honom. Han menar att alla musikfans är kriminella som stjäl hans musik. Han har stämt tevebolag som stjäl hans idéer. Och nu får han lov att polisanmäla sina egna artister, trots att han bakbundit dem upp över öronen med allehanda kontrakt. Överallt dessa pirater. Stackars Bert.

För sanningen är att Bert Karlsson inte kan vinna. Nittonhundratalet kommer inte tillbaka. Tiden när man kunde tjäna stora pengar på att kontrollera distributionen av musik är förbi. För tiden när man kunde kontrollera distributionen är förbi.

Därför spelar det ingen roll om Bert Karlsson har rätt i sina anklagelser, eller om han bara har blivit fnoskig och ser pirater där inga finns. Det viktiga är att vem som helst kan kopiera ettor och nollor hur lätt som helst, och sprida dem över världen. Vare sig Bert Karlsson gillar det eller inte. Så kommer det fortsätta vara hur många stämningar och polisanmälningar mot omvärlden han än lämnar in. Klockan går inte att vrida tillbaka.

Enligt rapporter i media sålde Bert Karlsson sitt skivbolag i fjol. Det gjorde han rätt i. Framtiden tillhör inte de gamla skivbolagen. Det kommer visserligen gå att tjäna mycket pengar på musik även i framtiden. Men inte på att kontrollera distribution.

De som kommer att tjäna pengar på musik är de entrepenörer som upptäcker vad människor frivilligt är beredda att betala för, och tillhandahåller det. Vilka det blir och vad de kommer tillhandahålla vet inte jag. Det får tiden utvisa. Men jag är alldeles säker på att det inte kommer bli Bert Karlsson som först hittar rätt i den nya världen.

Därför skulle jag vilja ge ett råd till Bert Karlsson i all välmening. Sluta upp att vara så arg, för det förändrar ändå ingenting. Gläd dig istället att du fick vara med ända till slutet på skivbolagens guldålder, och till och med lyckades sälja ditt företag innan branschen kollapsade. Var stolt över att du drog dig ur i tid, och var stolt över att du blev en av de sista i en era som aldrig kommer tillbaka.

Och var inte så himla arg, som sagt. Det är över nu, och för dig gick det ju bra. 🙂

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , ,

4 kommentarer

 1. […] att Lawrence Lessig hade intressantare perspektiv på det framväxande informationssamhället än Bert Karlsson, helt […]

  Pingback av Politiskt engagemang ger resultat « Christian Engström (pp) — 4 februari 2008 @ 15:39

 2. Tycker det var roligt att höra Bert i sitt eget program BERT. När han efter 25min sagt att pirater är de värsta människorna som finns erkänner att han själv har laddat ner musik men aldrig i syfte att lyssna på utan bara för att kontrollera om han kan göra en svensk variant av den eller slänga in den på en samlingsplatta.
  Detta enligt låter som att ladda ner i ett kommersiellt syfte.

  http://video.google.com/videoplay?docid=-2029918561187813346&hl=en

  http://thepiratebay.org/tor/3647562/Bert.S02E02.SWEDiSH.PDTV.XviD-DocuTV

  Kommentar av Kramer — 4 februari 2008 @ 17:16

 3. […] Karlsson är rädd för datorer, rädd för informationsfrihet, rädd för att ha fel samt rädd för att Piratpartiet faktiskt har […]

  Pingback av Jag är terrorist « Emil Isberg — 27 juni 2010 @ 8:30


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: