Christian Engström, Pirat

21 november 2007

Arroganta amerikaner och ministerstyre

Filed under: delad kultur — Christian Engström @ 16:39

Den amerikanska branschorganisationen IFPI, som företräder de stora internationella skivbolagen, och ett halvdussin andra upphovsrättsorganisationer, har skrivit ett brev till infrastrukturminister Åsa Torstensson, där de uppmanar henne att skyndsamt se till att The Pirate Bay stängs ner. Som Piratpartiet påpekar i ett pressmeddelande, uppmanar de alltså Torstensson att ägna sig åt ministerstyre, och gå in och påverka ett enskilt ärende som polis och åklagare just nu håller på att behandla.

Jag skulle vilja skriva att det är så korkat att man baxnar. När Projo och Oscar Swartz först kom med nyheten, frågade någon i kommentarerna hos Oscar om man kunde vara säker på att det inte bara var ett skämt. Men även om man skulle kunna tro det, är det inte alls något skämt. P3-nyheterna gjorde ett inslag i morse (där även jag är med), och de intervjuade en av undertecknarna. Det är verkligen IFPI och de andra som står bakom brevet.

Men varför i hela världen tror de höga skivbolagsdirektörerna att en svensk minister skulle vilja begå olagliga handlingar bara för att de ber om det? Av två skäl.

För det första vet de säkert inte att ministerstyre är förbjudet i Sverige. Hemma i USA springer de ju som barn i huset hos politikerna, och är vana att få som de vill. Många amerikaner i ledande befattningar har ju svårt att förstå att andra länder har sina egna lagar, och att det är de lagarna som gäller i det landet. Även om de känner till att det är så rent teoretiskt, tycker de i så fall att det beror på att det andra landet är efterblivet, och att amerikansk lag kan tillämpas ändå.

Men för det andra har det fungerat förut för film- och skivbolagen att få den svenska regeringen att dansa efter deras pipa. Hela razzian mot The Pirate Bay våren 2006 tillkom ju precis på det sättet.

I november 2005 skrev åklagaren Håkan Roswall ett pm om The Pirate Bay, där han kom fram till att det skulle vara mycket svårt att få en domstol att fälla dem, eftersom sajten bara innehåller länkar till material som andra gör tillgängligt på nätet. Han konstaterade också att även om man skulle lyckas få dem fällda, skulle det antagligen bara bli böter. Då får polisen inte göra husrannsakan för att samla bevis.

Men den 31 maj 2006 slog femtio polismän ändå till mot The Pirate Bay i en samordnad husrannsakan på flera platser, och servrarna togs i beslag. Vad hade hänt på det dryga halvåret?

Rapports nyhetssändning från dagen efter razzian ger svaret:

Rapport kan ikväll avslöja att razzian är ett resultat av ett spel på högsta politiska nivå mellan regeringarna i Rosenbad och Vita Huset. Så här har det gått till.

De mäktiga filmintressena i Hollywood har skickat sin intresseorganisation MPAA till Vita Huset i Washington. Amerikanska utrikesdepartementet har sedan tagit kontakt med UD i Sverige och krävt att problemet med Pirate Bay måste lösas.

Före påsk, för en och en halv månad sen, åkte en delegation med representanter från Rikspolisstyrelsen, Rikskriminalpolisen och Justitiedepartementet över till USA för att höra vad USA krävde. Amerikanska myndigheter lät då den svenska delegationen förstå hur problemet med Pirate Bay borde lösas.

När delegationen var hemma igen hamnade frågan på högsta politiska nivå hos justitieminister Thomas Bodström, som signalerade att nåt måste göras. Polis och åklagare svarade då regeringen att rättsläget är oklart. Man hade inte nog på fötterna för att agera mot Pirate Bay. Just den frågan hade en åklagare redan utrett. Men regeringen var inte nöjd med svaret. Justitieministerns statssekreterare kontaktade då riksåklagaren och rikspolischefen, som i sin tur beordrade åklagare och polis att agera i alla fall.

”Närmare ministerstyre än så här är svårt att komma.” Så beskrivs händelseförloppet av Rapports källa ikväll.

USA bekräftade det hela ett par veckor senare, och Thomas Bodström lovade full öppenhet och alla korten på bordet. Men någon öppenhet blev det inte:

Före midsommar begärde Rapport att få se alla mejl som nyckelpersonerna på Justitiedepartementet fått under våren. Rapport fick en lång förteckning med ärenderaden synlig. Av den framgick att brevväxlingen om Pirate Bay, fildelning och upphovsrätt mellan justitie- utrikesdepartementen, USA:s Stockholmsambassad och svenska ambassaden i Washington.

Rapport begärde att få läsa 947 mejl. Mindre än en fjärdedel, 210 lämnades ut. SVT begärde då en överprövning av regeringen som beslutade att inte lämna ut resten av mejlen.

Någon vettig förklaring till varför regeringen plötsligt bestämde sig för att hemlighålla 737 mejl trots att den lovat full öppenhet lämnades aldrig. Det hela JO-anmäldes, men JO valde att fria alla inblandade.

Så med den här bakgrunden är det kanske inte så konstigt att de amerikanska intresseorganisationerna fortsätter försöka få svenska ministrar att begå olagligheter. Det här är en viktig fråga för USA. De har till och med hotat oss med handelssanktioner om vi inte gör som de kräver i upphovsrättsfrågor. Då kan man gissa vilken respekt de har för svenska lagar som förbjuder ministerstyre.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

3 kommentarer

  1. […] tiden som våra rättsinstanser våldförs av nöjesindustrins intresseorganisationer, sitter tydligen våra riksdagsledamöter och surfar på […]

    Pingback av opassande » Att skjuta bredvid målet — 21 november 2007 @ 21:43

  2. Det vore väl utmärkt om undertecknarna av brevet polisanmäldes.

    Kommentar av Annika — 26 november 2007 @ 10:48

  3. […] “Vårt lands anseende utomlands” har alltså blivit lidande av att arroganta amerikanska lobbyister inte kan beordra det svenska rättsväsendet att stänga vilka sajter de vill – i det här fallet sökmotorn The Pirate Bay. Trots att de har försökt vid ett flertal tillfällen. […]

    Pingback av Svenskt Näringsliv imponerat av husse « Christian Engström (pp) — 6 mars 2008 @ 10:54


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: