Christian Engström, Pirat

15 november 2007

Döende bolag vill förbjuda framtiden

Filed under: Copyright Reform,delad kultur — Christian Engström @ 10:27

Piratnedladdningen av musik, film och data fortsätter att växa, skriver TT i ett telegram. Det är inte alls förvånande att det är så, och det är naturligtvis glädjande. Det visar att svenska folket har förstått fördelarna och möjligheterna som den nya teknologin ger. De miljarder som staten satsade på bredbandsutbyggnad har givit resultat.

Men alla är förstås inte glada över att världen går framåt. På nittonhundratalet gick det att tjäna mycket pengar på att distribuera film och musik på skivor och kassetter. I det förra århundradet var det bara stora företag med massor av anställda som klarade av att sprida kultur så att den blev tillgänglig för många människor. Därför kunde de ta bra betalt för att göra det. Men den tiden är förbi nu.

Idag kan vem som helst sprida vad som helst i princip gratis med en knapptryckning. Då behövs det inte jättelika skivbolag som ska ha hutlöst betalt för att flytta inspelad kultur från punkt A till punkt B. Att skivbolagen försvinner är lika naturligt som att isutkörarna försvann när kylskåpet kom, eller att hovslageribranschen gick tillbaka när bilen ersatte hästen.

Men inga teknikskiften går helt smärtfritt. Idag finns det fyra stora skivbolag som har lagt under sig 70% av världens skivförsäljning. Det är Universal, Sony BMG, EMI och Warner Music. Även om de inte längre har någon affärsidé som håller, har de ännu så länge andra resurser. De har fortfarande väldigt mycket pengar, och deras lobbyister har väldigt mycket inflytande över lagstiftarna. Dels i Sverige, men framför allt i Bryssel.

EU-kommissionären Viviane Reding har fildelningen som en av sina huvudfrågor. Hon är beredd att göra vad som helst för att försöka stoppa det nya och bevara de gamla strukturerna. Precis som den svenska Renforsutredningen, vill Viviane Reding att intresseorganisationer som IFPI ska få kräva fram uppgifter på fildelare direkt från internetleverantörerna, och sedan stänga av fildelarna från internet.

Skulle hon och skivbolagen lyckas skulle det bli en mycket lustig situation. De allra flesta under 30 fildelar, och många äldre också. Erfarenheten visar att det inte fungerar att skrämma dem till lydnad genom att statuera exempel och döma enstaka fildelare till drakoniska straff. Så vad har myndigheterna tänkt sig? Ska alla under 30 stängas av från internet?

Då kanske man skulle kunna få bukt med ”problemet” att tekniken har gjort hela världens kultur tillgänglig för var och en. Men på sikt skulle inte det heller kunna rädda skivbolagen. De behövs inte längre, och marknadsekonomin är obönhörlig mot företag som inte har något att tillföra. De försvinner och lämnar plats för nya aktörer, som har förstått att anpassa sig efter verkligheten. Det ser vi fram emot. Dags att dö, dinosaurier!

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , ,

4 kommentarer

 1. Om all nedladdning stoppades tror då skivbolagen att de skulle få sälja samma volymer som laddas ned?

  Folk laddar ned så mycket som de aldrig skulle köpa, men det har ingen verkat förstå. Och att skivbolagen faktiskt skulle kunna tjäna pengar på det hela har tydligen gått Sony och Warner m fl helt förbi. Ofattbart. Finns det ingen på dessa bolag som fattar att den störta anledningen till att illegalnedladdning är så stort är att allt går att få tag på där och att det är mycket enklare att välja olagliga varianter och än ner häpnadsväckande. De illegala alternativen håller ofta lika bra (och i många fall) högre kvalité än de lagliga varianterna. Vem vill betala för en sunkig wma-fil???

  film/skivbolagen styrs av nötter…utredarna styrs av bolagen… Lyckat…

  Kommentar av Batti — 15 november 2007 @ 12:21

 2. Hallo

  Enda lösningen: en omfattande lagändring i upphovsrättslagarna. Gör lagen generösare för vanligt folk. Tillåt allt som sker för enbart privat och icke-kommersiellt bruk. Exemplarframställning till eget bruk eller till nyttjande
  utan vinstsyfte (amatörkonserter) skall bli laglig i framtiden.

  MVH

  Odin

  Kommentar av Odin — 16 november 2007 @ 9:39

 3. Äh, nog vet program, musik och filmbolag etc hur det funkar, de tjänar massor på att folk laddar ned för de köper gärna originalet av de gillar. Det som är viktigare för dem är deras ranking och att behålla kontrollen över våra köpvanor. Det är därför vi fortfarande kan sitta på våra kammare och ladda ned vad VI tror är gratis. Ha ha ha.. herreminje, vi betalar med information ju, om oss själva, våra vanor och behov. Information är nutidens maktmedel, inte några missade enkronor hit eller dit. Vi är såååå jävla uppfuckade – hela bunten.

  Kommentar av Tant Rasch — 20 november 2007 @ 17:59

 4. […] längre i Sverige än in många andra länder. Monopolister som vill vrida tillbaka klockan och förbjuda framtiden får inte stå oemotsagda här. Det kan vi vara stolta över, både som svenskar och […]

  Pingback av Bonnier får mer svar på tal « Christian Engström (pp) — 11 december 2007 @ 11:26


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: