Christian Engström, Pirat

31 oktober 2007

Roger Wallis om fildelning

Filed under: Copyright Reform,delad kultur — Christian Engström @ 20:39

Moderate riksdagsmannen och hederspiraten Karl Sigfrid hade ordnat ett seminarium om fildelning idag. Panelen bestod bland annat av Roger Wallis, professor på KTH, och hans forskarkollega Lars-Erik Eriksson. Jag var där tillsammans med Rick Falkvinge och Andreas Käiväräinen från Piratpartiet.

Det var ett väldigt intressant seminarium, och Computer Sweden beskriver det bra under rubriken ”Samhällets tro på upphovsrätten kan försvinna”.

Det är Roger Wallis som säger det, och han har rätt. Upphovsrätten har mer och mer blivit synonym med giriga film- och skivbolag som med alla medel försöker stoppa den tekniska utvecklingen, och tjäna pengar på att hota och stämma folk till höger och vänster. Vi är fler och fler som börjar tröttna.

Några faktioder från seminariet:

– Filmbolaget Sandrew Metronome har beslutat sig för att sluta göra film, och istället helt koncentrera sig på att tjäna pengar på de rättigheter de har. Med dagens upphovsrätt har det blivit lönsammare att lägga tid i domstolen än i filmstudion.

– De fyra stora skivbolagen äger rättigheterna till ungefär 80% av all inspelad musik som någonsin givits ut.

– När de stora skivbolagen får in jättebelopp på stämningar och hot mot företag som YouTube, får artisterna ingenting. Skivbolagen behåller hela ”kompensationen” för att artisternas verk sprids.

– När man köper en låt på Itunes, får kontokortsföretaget större andel av pengarna än artisten. Men skivbolaget behåller det allra mesta, förstås.

Just det här sista, att artister och kompositörer ska tjäna pengar på royalties, är lite av en käpphäst hos Roger Wallis. Det kan möjligen ha att göra med att han har suttit med i styrelsen för ett antal olika insamlingssällskap, typ Stim, som administrerar just royalty-betalningar. Kanske har han fastnat något i deras sätt att se världen. Det är tråkigt, för det gör honom lite motsägelsefull.

Å ena sidan argumenterar han inspirerat och kunnigt för att företag och artister måste anpassa sig till den nya tiden, och att det finns lika mycket pengar som förr att tjäna för den som kan hitta de nya affärsmodellerna. Det var ett nöje att höra både Roger Wallis och Lars-Erik Eriksson prata om det, med väl underbyggda nationalekonomiska argument och intressanta exempel ur verkligheten. Musikbranschen som helhet går ju minst lika bra som den alltid har gjort, fastän försäljningen av CD-skivor har halverats sedan år 2001. Människor lägger pengarna på att gå på spelningar istället, vilket artisterna tjänar stort på.

Men trots att Roger Wallis är helt införstådd med att artisterna skulle klara sig minst lika bra om man släpper den icke-kommersiella fildelningen fri, är han ändå inne på att man ska samla in pengar och dela ut till endera rättighetsinnehavarna eller artisterna som ”kompensation”.

De här tankarna om bredbandsskatt eller liknande, i utbyte mot fri icke-kommersiell kopiering, finns det dock ingen som stödjer, varken pirater eller antipiraterna. Antipiraterna är emot det för att film- och skivbolagen inte vill släppa ifrån sig den totala kontroll de har (på pappret). Vi pirater är emot det för att vi inte ser någon anledning till att gamla monopolföretag ska kompenseras för att utvecklingen går framåt. Eller artister heller, för den delen. Världen förändras, och alla företag och yrkesgrupper får anpassa sig till den tid de lever och verkar i. Bara för att några har tjänat mycket pengar på ett visst sätt under en viss tid, innebär det inte att staten har någon skyldighet att garantera att de kan göra det i all evighet på exakt samma sätt, påpekar vi pirater.

Men även om det finns nyansskillnader mellan vad forskarna på KTH och Piratpartiet tycker, är vi överens om det allra mesta. Om skivbolagen fortsätter på samma spår som hittills kommer de att försvinna. Företag måste leverera något som kunderna vill betala för frivilligt, annars har de inget existensberättigande.

– Om vi inte gör något snart kommer samhällets hela stöd för upphovsrätten att försvinna, sa Roger Wallis.

Piratpartiet har ett förslag på vad vi kan göra. Eftersom vi är pirater och gärna vill dela med oss, blir vi bara glada om de etablerade partierna kopierar våra tankar. Norska Venstre gjorde det. Men annars så ställer vi upp i valen både 2009 och 2010.

Så som det ser ut idag kan det i vart fall inte fortsätta.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

10 kommentarer

 1. ”Företag måste leverera något som kunderna vill betala för frivilligt, annars har de inget existensberättigande.”

  Om skivbolagen kunde leverera en lika bra och komplett produkt som internet kan så kunde dom gott fått köra vidare. Det dom har nu är ju bara patetiskt. Men jag tror det kommer att växa bort när deras ledargrupper generationsväxlar ett par gånger. Vem som helst kan väl se att deras situation är ohållbar.
  Fast… dom kanske kan leja en mördare att skjuta DVD-Jon &co. Det funkade ju på spamvärlden. Jag fick ingen spam alls en tid efter att dom sköt den där ryssen. 😛

  Kommentar av Riku — 3 november 2007 @ 10:35

 2. […] det förefaller ändå som om det blev en bra debatt, att döma av recensionerna från bland annat Christian Engström och Oscar […]

  Pingback av Felten Fabulerar » Blog Archive » En frisk fläkt i en annars unken lokal. — 3 november 2007 @ 15:42

 3. […] liknande själv, då är du en brottsling i lagens ögon. De fyra stora skivbolagen som tillsammans äger 80% av all inspelad musik som någonsin givits ut, ser mycket allvarligt på olaga kulturskapande. De vill hellre behålla […]

  Pingback av Bra “Musikbyrån” om samplingsdjungeln « Christian Engström (pp) — 4 december 2007 @ 14:49

 4. Det är inte Roger wallis som startade MNW (musiknätet vaxholm).
  De som startade MNW är Lorne de Wolfe(Contact och Hansson de Wolfe united) Han startade bolaget tillsammans med sin bror.
  En annan stark profil bakom MNW är Tore Berger.

  Kommentar av elise — 22 mars 2008 @ 11:35

 5. […] bloggen ser jag att 236 personer har sökt på “roger wallis” och hamnat på inlägget Roger Wallis om fildelning. Det handlar om vad han sa då på ett seminarium som diskuterades i rättssalen […]

  Pingback av Roger Wallis om fildelning för ett drygt år sedan « Christian Engström (pp) — 26 februari 2009 @ 22:12

 6. […] Piratpartiet Live, Sundberg1, Sundberg2, Spectrial, Calandrella, Piratpartisten, Troberg, Engstrm, Swartz, Swartz2, Falkvinge, Opassande, projO, […]

  Pingback av Anonym — 26 februari 2009 @ 23:41

 7. […] annan vacker sak är att Roger Wallis efter att ha vittnat i TPB-rättegången fick frågan om han ville ha ersättning och bad då […]

  Pingback av Kommentar överflödig « amix music — 27 februari 2009 @ 9:18

 8. Förutom att kontokortsföretaget får sin del som är större än artistens (och som förmodligen räknas till Apples del på 30 %) går 20 % av skivbolagets kakbit till att jaga fildelare och propagera för sinnessjuka lagar. Man betalar alltså ca. 14 % fascismskatt på alla musikköp på iTunes. Jag börjar ifrågasätta det etiska i att använda iTunes bara för att det är enklare och mer praktiskt än bukten…

  Kommentar av Ahruman — 27 februari 2009 @ 10:40

 9. Man får komma ihåg i den här debatten att det troligtvis inte är ursprungs artisten som driver denna häxjakt, utan distributions bolagen.

  Angående Wallis ”käpphäst”; vid ickekommersiell fildelning etc så genereras ingen inkomst så där är ju ingett snack om saken men samtidigt ska man inte förneka ursprungs artisten kompensation när någon direkt tjänar pengar på artistens prestation utan att på något sätt tillföra något(skivbolag, itunes etc etc) då dom i och med det skulle bli våldsamt utnyttjade.

  Däremot så handlar allt om balans, och dom nuvarande upphovsrättsliga lagarna är ohyggligt obalanserade i förmån för (inte artisterna)media distributions och upphovsrätts kapitalistiska företag.

  Kommentar av Technoid — 28 februari 2009 @ 11:58

 10. En faktiod är en osanning.

  Kommentar av Mikael — 1 mars 2009 @ 18:56


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: