Christian Engström, Pirat

30 oktober 2007

Dags att dö, dinosaurier

Filed under: Copyright Reform,delad kultur — Christian Engström @ 11:04

Lika många svenskar laddar ner musik som förra året, men färre väljer att betala för den, skriver Sydsvenskan. Fildelningen ökar, men intresset för skivbolagens betaltjänster minskar. Det är glädjande.

Dels är det glädjande att fler upptäcker det fantastiska bibliotek som internet är. Fildelning gör hela världens kultur tillgänglig för alla. Den nya tekniken är en välsignelse.

Dels är det bra för artisterna. Ju mindre pengar fansen slösar bort till skivbolagen, desto mer har de kvar att lägga på att lyssna på levande musik. Konserlivet blomstrar. Det tjänar artisterna på.

Men framför allt är det glädjande att skivbolagens intäkter minskar. Varje krona som de inte tjänar, är en krona som de inte kan lägga på lobbying för att få igenom lagar som ska försöka hindra mäniskor från att sprida kultur via internet. Som ska ge skivbolagen makten att själva jaga fildelare. Som ska försöka stanna klockan och hejda den tekniska utvecklingen.

Det här är dödsdömda åtgärder från skivbolagens sida. Fildelningen går inte att stoppa. Men skivbolagen kan ställa till stor skada för det öppna samhället medan de sparkar vilt omkring sig i sina dödsryckningar. Därför är varje rapport om att skivbolagens intäkter fortsätter minska glädjande. Botten är ännu inte nådd. Ju förr de gamla dinosaurierna försvinner, desto bättre.

Det enda de tillförde var distribution, och det kan vi internetanvändare klara själva nu. De gamla skivbolagen behövs inte. De har varken något existensberättigande eller någon hållbar affärsmodell. Och de har för länge sedan förverkat varje spår av moralisk rätt att bli tyckta synd om.

– Vi hoppas att det kommer flera domar, är IFPI:s enda kommentar till att domen mot den första musikfildelaren inte har fått fildelningen att minska.

Med den inställningen är det inte förvånande att det går dåligt för skivbolagen. De får vad de förtjänar. När deras enda chans till att finnas kvar är att lobba fram lagar för att tvinga kunderna att köpa deras produkter, och sedan sitta och hoppas på ”fler domar” när avskräckningen inte fungerar, då förtjänar skivbolagen verkligen att dö.

Därför är det glädjande att de tycks vara på god väg.

…………

Uppdatering: DN skriver om bandet Lamont, som valt att släppa sin senaste skiva via The Pirate Bay istället för att använda ett skivbolag. Världen är på väg att förändras, helt enkelt.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , ,

8 kommentarer

 1. Never underestimate the power of the dark side…..

  Kommentar av Mats Eriksson — 30 oktober 2007 @ 17:49

 2. […] se programmen man gillar. Jaja, det verkar bra, ursäkta mig om jag är lite skeptisk — den kontrollerande aspekten har ju varit en helig dinosaurie ända fram tills härom dan. Det blir säkert […]

  Pingback av opassande » Det där som går att fånga digitalt — 30 oktober 2007 @ 21:40

 3. […] tycker, är vi överens om det allra mesta. Om skivbolagen fortsätter på samma spår som hittills kommer de att försvinna. Företag måste leverera något som kunderna vill betala för frivilligt, annars har de inget […]

  Pingback av Roger Wallis om fildelning « Christian Engström (pp) — 31 oktober 2007 @ 20:39

 4. […] Då kanske man skulle kunna få bukt med “problemet” att tekniken har gjort hela världens kultur tillgänglig för var och en. Men på sikt skulle inte det heller kunna rädda skivbolagen. De behövs inte längre, och marknadsekonomin är obönhörlig mot företag som inte har något att tillföra. De försvinner och lämnar plats för nya aktörer, som har förstått att anpassa sig efter verkligheten. Det ser vi fram emot. Dags att dö, dinosaurier! […]

  Pingback av Döende bolag vill förbjuda framtiden « Christian Engström (pp) — 15 november 2007 @ 13:16

 5. […] skivbolagen, men det beror bara på att de inte längre har något värde att tillföra. Ju förr mellanhänderna som inte längre behövs försvinner, desto fortare får artisterna en större del av kakan att slåss […]

  Pingback av Piratsvar till Rosetta Sten « Christian Engström (pp) — 30 januari 2008 @ 17:55

 6. […] skivbolagen, men det beror bara på att de inte längre har något värde att tillföra. Ju förr mellanhänderna som inte längre behövs försvinner, desto fortare får artisterna en större del av kakan att slåss […]

  Pingback av Det går bra för artisterna nu « Christian Engström (pp) — 19 februari 2008 @ 16:42

 7. Förstår inte vad ni har imot skivbolagen? Det känns ju bättre och köpa en skiva och ha i sin samling än på en hårddisk eller brända skivor =/. Synd att man är så ung och miss LP-skivan ^^

  Kommentar av kooin — 16 mars 2008 @ 0:22

 8. kooin: Kom igen. Det är inte själva distributionen av cdskivorna som är problemet. Det är hur skivbolagen har höjt sig över att vara distributörer till att ha hela musikbranschen i ett järngrepp och försöka mjölka ur pengar ur allt som kan mjölkas pengar ur som är det vi är lacka på. Läs litegrann.

  Jag gillar också skivor och skivomslag, men det är inte mediet vi ogillar.

  Jag gör det lätt för dig: När du köper en najs skiva att ha i din samling vill du att maximal summa pengar ska gå till artisten du gillar.

  Så är det inte idag. Vill du ha ändring? Bra, det vill piratpartiet med. Se där.

  Kommentar av Jäd — 2 mars 2009 @ 22:42


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: