Christian Engström, Pirat

25 oktober 2007

Mer moderat EU-förvåning

Filed under: demokrati i eu — Christian Engström @ 13:20

Unibets VD Petter Nylander kvarhålls i Holland och ska överlämnas till Frankrike för förhör, rapporterar Europanytt. Moderaternas EU-parlamentariker Charlotte Cederschiöld är upprörd.

– Ett politiskt övergrepp av Frankrike, säger hon. Detta är ett missbruk av ett rättsligt instrument.

Visst är det lustigt hur fort politiker kan ändra sig när de kommer i kontakt med lite verklighet för en gångs skull? Så sent som för några veckor sedan var Charlotte Cederschiöld nämligen en mycket stark vän av den europeiska arresteringsordern. I en debattartikel riktad mot Junilistans Nils Lundgren sa hon så här:

– Om vi skulle ge upp EU-samarbetet inom till exempel brottsbekämpningen skulle vanliga medborgare utsättas för fler brott. […] Att upphöra med samarbetet skulle inte gagna någon.

Men nu tycker hon plötsligt precis tvärtom. Vad är det som har hänt? Jo, att franska myndigheter har valt att utnyttja de befogenheter som Charlotte Cederschiöld har varit pådrivande för att ge dem via EU. De har gjort exakt det som var meningen med reglerna som infördes 2004.

De har identifierat en svensk medborgare som på mycket goda grunder kan misstänkas bryta mot fransk lag. Verksamheten har varit mycket omfattande och bedrivits i organiserad form (i det börsnoterade spelföretaget Unibet). Om vi utgår från att franska domstolar har någorlunda pejl på fransk lagstiftning (vilket EU-reglerna utgår ifrån), är det i så fall ett solklart fall av just gränsöverskridande organiserad brottslighet av betydande omfattning. Alltså exakt det som Charlotte Cederschiöld argumenterar för är motivet till den europeiska arresteringsordern.

Då blir det bara pinsamt när Charlotte Cederschiöld och andra moderater plötsligt blir upprörda och låtsas vara förvånade av konsekvenserna av sina egna beslut. Och egentligen har de ju inte ändrat sig i sak. Både Cederschiöld och resten av moderaterna vill ju fortfarande trumfa igenom det nya EU-fördaget, som bland annat ger ännu mer makt till andra EU-länders polis och domstolar att få svenskar utlämnade utan någon som helst svensk domstolsprövning.

Om reformfördraget går igenom är kanske det här någonting vi får vänja oss vid. Att EU-länderna ska acceptera varandras domstolars åsikter är ju en av hörnpelarna i det nya polissamarbetet. Det kanske blir en rutinnyhet att svenska läkare utlämnas till Polen eller Irland för att de har gjort aborter. Eller att svenska journalister som misstänks för att ha brutit mot brittiska sekressbestämmelser utlämnas till Storbritannien. Eller att svenskar vilka som helst grips och utlämnas till Bulgarien för att de brutit mot någon bulgarisk lag som de knappt visste fanns. Om så sker ska vi tacka Charlotte Cederschiöld och hennes moderata partikamrater för att de varit pådrivande för den EU-lagstiftning som gör det möjligt.

Därför känns det väldigt falskt och påklistrat när Cederschiöld blir upprörd bara för att det var en vit man med svenskklingande namn och god samhällsställning som drabbades av reglerna hon har varit med om att införa.

Det enda som bryter mallen med just det här fallet är ju att den tilltalade är vit. Och att det finns en omfattande bevisning mot honom. Så brukar det ju inte vara när någon utpekas som ”terrorist”. Hade det varit en arab som hade utlämnats med hänvisning till vaga indicier eller hemligstämplade anklagelsepunkter tror jag inte Charlotte Cederschiöld hade lyft vare sig på ögonbrynen eller på pennan för att skriva ett försvarstal.

Finns det någon som tror något annat?


Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Ett försvarstal hade det nog kunnat blivit men i så fall för det rätta med utlämningen…

    Kommentar av thomastvivlaren.se — 25 oktober 2007 @ 14:38

  2. Inte bara vit utan också ur en speciell samhällsklass. Kom ihåg att ingen opponerade sig när Calle Jonsson utvisades till Grekland – gång på gång på gång…..

    Kommentar av Professor Pelotard — 31 oktober 2007 @ 9:31


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: