Christian Engström, Pirat

25 oktober 2007

Datalagring på gång

Filed under: datalagringen,skyddat privatliv — Christian Engström @ 0:29

Senast den 1 november ska Trafikuppgiftsutredningen presentera ett lagförslag baserat på EU:s direktiv om trafikdatalagring. Mer övervakning av på gång, alltså. Den här gången är det uppgifter om alla dina telefonsamtal, alla dina mejl och allt och alla du har haft kontakt med över nätet.

Idag är det förbjudet för internetoperatörerna att spara den här typen av uppgifter. Enda undantaget är att de får ha kvar dem så länge det behövs för faktureringen. Därefter är de skyldiga att radera uppgifterna om vem och vad du har haft kontakt med.

Men med den nya lagen blir det tvärtom. Istället för att operatörerna är förbjudna att spara uppgifterna idag, blir de istället tvingade att göra det. För den händelse att myndigheterna skulle vilja ha tag på dem, direkt eller i framtiden.

Oscar Swartz har beskrivit följderna för Danmark, där en motsvarande lag just har trätt i kraft. Nu är det vår tur. Frendo har skrivit en utförlig bakgrund till direktivet, med många länkar till referensmaterial.

Jag nöjer mig med att vidarebefordra citatet från Stefano Rodotà, ordförande i EU:s dataskyddsgrupp, 2001:

”Systematic and preventive storage of EU citizens communications and related traffic data would undermine the fundamental rights to privacy, data protection, freedom of expression, liberty and presumption of innocence. Could the Information Society still claim to be a democratic society under such circumstances?”

Snart hos en lagstiftare nära oss, alltså.

– Tiddelipom, är det enda jag kommer på att säga.


Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , ,

6 kommentarer

 1. […] vår integritet så är trafikdatalagringsdirektivet snart högaktuellt. Om detta skriver Christian Engström och jag vill passa på att påminna om att det kommer att demonstreras den 3 november mot […]

  Pingback av opassande » Livet online — 25 oktober 2007 @ 7:33

 2. […] att behövas att de gör det. Inom någon vecka kommer regeringen att presentera ett lagförslag om obligatorisk trafikdatalagring. Det innebär att regeringen vill att operatörerna ska bli skyldiga att lagra uppgifter om allt vi […]

  Pingback av Bredbandsleverantörer med ryggrad « Christian Engström (pp) — 26 oktober 2007 @ 17:32

 3. Vill också påminna om den vilande signalspaningslagen, som kommer att drivas igenom nästa år. Där får FRA möjlighet att lagra trafikdata (svenskars utlandskontakter + transittrafik)och dessutom utbyta informationen med andra länder. Det handlar inte bara om data som är kopplade till godkända spaningsobjekt, utan om generell inhämtning som kan drabba vem som helst.

  På pappret görs detta för att radioanstalten ska kunna hålla sig ajour med förändringar i signalmiljön. Möjligen kan man undra varför FRA måste inhämta och lagra enskildas abonnentnummer, IP- och e-postadresser för att göra detta. Det är naturligtvis ren lögn att insamlandet bara görs av signaltekniska skäl.

  Det behöver inte finnas någon brottsmisstanke för att FRA sedan ska få rota i det lagrade materialet. Så länge verksamheten bedrivs enligt en inriktning som ryms inom ramen för ”yttre hot” är allt i sin ordning.

  Myndigheten bestämmer dessutom själv hur länge alla trafikdata ska lagras. Den gallringstid som finns (1 år) kan upphävas om FRA anser att man behöver spara materialet längre tid.

  Jag tror att FRA-chefen Ingvar Åkesson talar mot bättre vetande, när han säger att det endast kommer att röra sig om begränsade datamängder. Varför skulle FRA frivilligt avstå från att inhämta så mycket material som möjligt, när nu lagarna medger det? Vad jag förstår tar just dessa data liten plats i systemen. Även med begränsad lagringskapacitet (som säkerligen inte gäller i FRA:s fall)kan man spara gigantiska mängder integritetskränkande information.

  Man kan också gissa att efterfrågan på trafikdata är stor från andra länder. Rimligen är detta utmärkt bytesvara i signalspaningsvärlden.

  Se även: FRA föreslås få spara e-postkontakter

  Kommentar av Johan — 27 oktober 2007 @ 10:58

 4. […] blogginlägg om trafikdatalagringen: Frendo (med mycket bakgrundsmaterial), Christian Engström, Rick Falkvinge, Oscar Swartz 1, Oscar Swartz 2, Osäkerhet och tystnandet och Free the […]

  Pingback av Datalagringen bryter mot Europakonventionen « Christian Engström (pp) — 5 november 2007 @ 16:40

 5. […] hittills: Frendo, Christian Engström, Rick Falkvinge, Oscar Swartz 1, Oscar Swartz 2, Osäkerhet och tystnandet och Free the Mind. […]

  Pingback av opassande » Tack, Thomas Bodström — 7 november 2007 @ 19:45

 6. […] här frågan är regeringens nästa stora angrepp på den personliga integriteten. 25 oktober 2007 Datalagring på gång Inför att utredningen ska presentera sitt förslag. Oscar Swartz har beskrivit följderna för […]

  Pingback av Datalagringslagen – bakgrundslänkar « Christian Engström (pp) — 15 maj 2009 @ 0:04


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: