Christian Engström, Pirat

19 oktober 2007

Olle Schmidt vill ha folkomröstning

Filed under: demokrati i eu — Christian Engström @ 0:01

Folkpartiets europaparlamentariker Olle Schmidt ansluter sig till kravet att svenska folket ska få folkomrösta om det nya EU-fördraget, rapporterar SvD. Han gör därmed gemensam sak med vänsterpartiet, miljöpartiet, junilistan, piratpartiet och EU-kritiker inom socialdemokraterna, samt med sex riksdagsmän från centern som lagt en riksdagsmotion om saken.

Det som skiljer Olle Schmidt från de övriga är att han hoppas att svenska folket kommer rösta ja till fördraget, och är övertygad om att det blir så. Därmed är han mer eller mindre den enda som är för fördraget som är beredd att låta medborgarna ha ett ord med i laget. Det ska han ha heder för.

Alla andra som vill införa fördraget som inte får kallas för konstitution tycks vara fast beslutna om att trumfa igenom beslutet till vilket pris som helst bakom medborgarnas rygg. Trots att fördraget är så gott som identiskt med konstitutionen som Frankrike och Holland sa nej till i folkomröstningar. Trots att det är ett illa genomtänkt förslag som bara permanentar det demokratiska underskottet. Och trots att färska undersökningar visar att 70% av väljarna i tunga EU-länder vill ha en folkomröstning om fördraget.

De som har följt med i den politiska kampen om friheten på internet några år känner igen Olle Schmidt från motståndet mot mjukvarupatentdirektivet. Olle Schmidt var en av de svenska europaparlamentariker som arbetade hårdast med att övertyga sina kollegor i parlamentet att rösta mot direktivet (vilket sedemera också skedde). För alla som bryr sig om fri och öppen programvara (som exempelvis Linux) är Olle Schmidt en av hjältarna från den kampen.

Därför är det roligt att få hälsa Olle Schmidt välkommen på samma sida igen, även om han som sagt hoppas på ett annat utslag av en sådan folkomröstning än vad vi pirater skulle göra. Vi är i vart fall överens om den grundläggande demokratiska principen: Stora och viktiga konstitutionella frågor ska inte avgöras bakom medborgarnas rygg av representanter för makteliten i hastigt påkomna nattmanglingar.

Det går aldrig att få medborgarnas stöd på det sättet. Demokratin både kräver och förtjänar bättre.


Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer

  1. […] Svensson Ali Esbati Christian Engstrm DN DN1 SvD SvD1 SvD2 SvD3 HD […]

    Pingback av EU:s nya konstitutionsfiasko | Jinges web och fotoblogg — 19 oktober 2007 @ 10:40

  2. […] Lasses blogg Anders Svensson Ali Esbati Christian Engstrm DN DN1 SvD SvD1 SvD2 SvD3 HD SvD4 Lyssna p […]

    Pingback av Tony Blair EU-president enligt Ekot! | Jinges web och fotoblogg — 19 oktober 2007 @ 13:20


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: