Christian Engström, Pirat

15 oktober 2007

Vad ska FRA med en superdator till?

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 12:50

I dagarna inviger Nationellt Superdatorcentrum NSC en ny anläggning i Linköping, skriver Computer Sweden. Med en beräkningskapacitet på 60 teraflops blir det inte bara den kraftfullaste datorn i Sverige. Den kommer också placera sig mycket bra på listan över världens 500 snabbaste datorer, enligt ett pressmeddelande från Superdatorcentrumet. Just idag är världens snabbaste dator i USA på 280 teraflops, och den snabbaste som är under konstruktion ska ge 438 teraflops, skriver IDG i en annan artikel. 60 teraflops i Sverige är inte dåligt.

Det här är förstås roligt. Superdatorcentrumet servar hela den svenska forskningsvärlden, från universitet till privata företag som Saab. Det är utmärkt att svenska forskare får tillgång till ordentliga verktyg, så att vi förhoppningsvis kan hålla oss kvar som framstående forskningsnation även i framtiden. Grattis, Linköping!

Men forskningsdatorn i Linköping kommer bara att få behålla sin position som Sveriges snabbaste dator i några månader. Inom kort invigs ytterligare en superdator i Sverige, som klarar hela 180 teraflops, alltså tre gånger så mycket. Den datorn ska stå hos Försvarets Radioanstalt FRA.

Vad är det här för prioriteringar? 60 teraflops för hela Sveriges spjutspetsforskning inom bioteknik, materialforskning, nanoteknologi, meteorologi och klimatforskning. Men tre gånger så mycket till radiospionerna ute i skogen på Lovön. Varför då? Och framför allt: vad levererar FRA som ger oss valuta för de pengarna?

Frågan ”varför då” kan man gissa ett svar på. FRA ska antagligen använda sin superdator för att kunna knäcka krypteringen på mobiltelefonsamtal som går via GSM. I sin öppna årsredovisning för 2006 skriver FRA att ”ett antal viktiga forceringsgenombrott har gjorts under året inom [kryptologin]”. När vi diskuterade saken i Piratpartiets forum pekade någon på en sida hos Wikipedia om GSM-krypteringen, som nämner en forskningsrapport som publicerades just 2006. Författarna till forskningsrapporten skriver bland annat:

We present a very practical ciphertext-only cryptanalysis of GSM encrypted communication, and various active attacks on the GSM protocols. […] Unlike previous attacks on GSM that require unrealistic information, like long known plaintext periods, our attacks are very practical and do not require any knowledge of the content of the conversation. […] As a result, our attacks allow attackers to tap conversations and decrypt them either in real-time, or at any later time.

Allting som gäller FRA är ju förstås jättehemligt, så ska man få en bild av vad de sysslar med är man till stor del hänvisad till gissningar. Men den här gissningen tycker jag känns helt rimlig. Under 2006 görs ett genombrott inom kryptoanalysen som gör det möjligt att avlyssna GSM-samtal om man har en riktigt bamsig superdator. Samma år äskar FRA pengar för en riktigt bamsig superdator, och hänvisar till kryptologiska genombrott som gjorts under året. (Att de dessutom formulerar sig så att det vid en slarvig genomläsning verkar som om det var FRA själva som hade gjort genombrottet visar väl bara på att de är bra på att äska pengar ur budgeten. De ljuger i vart fall inte, även om de formulerar sig skickligt.)

Det här scenariot passar också bra ihop med att FRA är så väldigt upprörda över att Post och Telestyrelsen vill släppa en del av frekvensspektrumet fritt som skulle göra det svårare för FRA att avlyssna satellitkommunikation. Det skulle ju vara lite retsamt för dem om de just har installerat en av världens kraftfullaste datorer för att kunna knäcka krypteringen på det de snappar upp ur etern, och de sedan inte längre kan snappa upp några signaler att dekryptera. Men det är ett sidospår. Frågan just nu var vad de egentligen sysslar med.

Till dess att någon som uppenbarligen vet bättre kan förklara för mig varför jag har fel, står jag fast vid gissningen att FRA ska använda sin superdator till att avlyssna GSM-trafik. Då har vi ett svar på frågan varför FRA är så intresserade av väldigt mycket datorkraft.

Men den uppenbara följdfrågan har jag inget svar på. Vad har FRA levererat som motiverar att staten ska ge dem tre gånger så mycket datorkraft som spjutspetsforskningen i Sverige får att dela på?

Fram till det kalla krigets slut var FRA en vettig och rimlig del av det svenska totalförsvaret. Deras huvudsakliga verksamhet var att lyssna på den normala taktiska radiokommunikationen mellan ryska förband, för att snabbt kunna upptäcka om det var någonting ovanligt i görningen. För att göra det hade de en mängd lyssningsstationer, eller ”bon” med deras internjargong, utspridda över Sverige. Enligt alla tillgängliga uppgifter skötte de den verksamheten på ett utmärkt sätt. Men idag är nästan alla bon nerlagda. Det är ju i alla fall helt omöjligt för ryssarna att dra igång en stormobilisering i smyg utan att det syns direkt på satellitfoton. Därför finns det inte längre någon anledning för oss att skicka DC3:or att smyga längs den ryska territorialgränsen.

Men trots att FRA mer eller mindre har lagt ner sin tidigare huvudverksamhet, har de fortsatt få anslag varje år sedan det kalla krigets slut. Varför är det en vettig användning av skattebetalarnas pengar?

Eller för att återknyta till superdatorerna: Vad kan FRA visa upp för konkreta resultat av sin verksamhet från 1989 och framåt? Om de skulle svara skulle de förstås hänvisa till att allt är hemligstämplat, men på 18 år borde det ändå finnas ett antal ärenden som går att berätta om såhär i efterhand utan att det äventyrar rikets säkerhet. Kan vi få höra några framgångssagor?

Medan vi väntar på svaret finns det gott om material som visar vad Superdatorcentrumet i Linköping har bidragit med. Tidigare projekt från 2001 och framåt finns beskrivna här, och pågående projekt finns här.

Vad har FRA för framgångar att redovisa som motiverar att de får en tre gången snabbare dator än Linköping av staten? Vad har de levererat som är tre gånger viktigare för Sverige?


Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , ,

17 kommentarer

 1. Ajajaj Christian, du gör en grav felanays av omvärlden, något alldelens fruktansvärt uppåt väggarna tokig felanalys. Visst jag är precis lika mycket emot FRAs avlyssning av svenskar som du är. Men, ett _jätte_ men..

  Du är tillräckligt gammal för att kommaihåg alla nedrustningsavtal som skrevs på under kalla krigets slutskede. Gissa vad som hände med dem när sovjetunionen föll.. Så fort sovjetunionen föll så började USA en upprustning utav aldrig tidigare skådat slag, och ryssarna har senare följt efter när Putin fick ordning på ekonomin, dessutom slutade ryssarna aldrig med att vara en vapentillverkare av yttersta världsklass. Det har inte sedan början på 60-talet satsats så mycket på kärnvapen som det gjorts under de senaste åren, framförallt då av USA.

  Det pågår ett geopolitiskt spel, som ytterst handlar om världsdominans, där energi, olja, gas och kärnvapenmakt är de viktigaste ingredienserna, och nyckeln ligger i kontrollen över eurasisen, alltså området mellan europa och asien där ca. 70 procent av världens befolkning finns, och där större delen av oljereserverna finns.

  Idag handlar det dock inte bara om vapenmakt, ”spelet” förs nu även ekonomiskt. Du vet säkert hur skuldsatt USA är, en skuld som till råga på allt ökar med ca 1,5 Miljarder om dagen. Nej jag skrev inte fel, Ettusen femhundra miljoner dollar om dagen! Du känner kanske också till det där om ”kissinger petrodollar” och ”world currency freeride”, lägg därtill att ryssarna gjort Rubeln konvertibel och har flaggat för att börja sälja olja i Rubel eller Euro, dessutom, Irak var en av de första att sälja i Euro, vilket USA snabbt som tusan ändrade på när Saddam störtades. Ungefär två tredjedelar av alla dollar-tillgångar är inte i amerikanska händer och Kina är den största ägaren, Ryssland på 5:e plats. Vi kan idag stå inför ett dollarras där dollarn sjunker ned mot 2-4 spänn, det räcker med att Kineserna börjar omplacera så är vi där på ett par dagar. Många stora kapitalägare har börjat inse detta och det är väl precis på grund av detta som guldpriset nu rusar, sist guldpriset var på dessa nivåer (1978), så föll dollarn ned mot 4 kronor. För en snabbkurs i hur banksystemet funkar så rekommenderar jag den animerade filmen ”Money as debt”, jag lovar att du kommer att lära dig något som får ditt huvud att snurra några varv. Money from nothing – därav freeride.

  Kineserna har också spelat ut hela världsbanken vad beträffar tredje världen, så här:

  Today China draws an estimated 30% of its crude oil from Africa. That explains an extraordinary series of diplomatic initiatives which have left Washington furious. China is using no-strings-attached dollar credits to gain access to Africa’s vast raw material wealth, leaving Washington’s typical control game via the World Bank and IMF out in the cold. Who needs the painful medicine of the IMF when China gives easy terms and builds roads and schools to boot?
  ( … )
  This oil-related Chinese diplomacy has led to the bizarre accusation from Washington that Beijing is trying to ”secure oil at the sources,” something Washington foreign policy has itself been preoccupied with for at least a Century.

  Detta kan du läsa mer om i artikeln Darfur? It’s the oil, stupid.., av F W Engdahl, underrubriken till atikeln säger mer vad den handlar om ”China and USA in New Cold War over Africa’s oil riches”. Men jag tror att du först måste ha sett och förstått filmen jag länkade till först – då kan du börja greppa magnituden av ”left Washington furious”.

  Med tanke på USAs skuldsättning och dollarns ytterst prekära situation, så kan det vara så att herr Putin har spelat skjortan av USA – Jag menar det på fullaste allvar Cristian -, med moder ryssland som vapenmakten och kineserna som den ekonomiska nyckeln. Bush militära galenskap kan vara en desperat handling på en förtvivlad situation. De är i princip i schack matt, såvida de inte startar tredje världskriget och faktiskt börjar använda sina kärnvapen.

  Världen har nog aldrig någonsin varit i en så instabil situation som nu, inte ens under Kubakrisen sett globalt. Tyvärr är medierna lika tysta nu som de var inför andra världskriget, antagligen försöker chefredaktörerna sas. sitta still i båten, de kan i många fall förlora jobbet om de skriver ”fel”, för genom media-koncentrationen så kolluderar ofta internationella kaptialintressen i allt från media till olja och vapenindustri.

  För att du skall ha en sportslig chans att kunna förstå det här så tycker jag att du skall läsa följande två långa artiklar av F W Engdahl:

  Putin and the Geopolitics of the New Cold War: Or what happens when Cowboys don`t shoot straight like they used to… (den artikeln har han tom. fått bekräftad av NATO-tjänstemän när de påpekade ett litet citat-fel!)

  Emerging Russian giant Plays its Cards Strategically.

  I dessa två artiklar hittar du även kopplingar till ”vår egen” Carl Bildt, du får förklaringar på storbritanniens frostiga förhållande med ryssland, varför diplamater börjar kallas hem, varför ryssarna stängde gaskranarna till

  Som sagt, jag går inte heller med på något nedmonterade av fri- och rättigheter som avskaffande av brevhemlighet eller common carrier principen. Men gå för fan inte på snacket om terrorism och att det inte finns hot här i världen, hoten är större än någonsin på grund av USA. Förr var sidvalet enkelt, kommunism mot demokrati och frihet. Det ser inte ut så idag och jag tror att du känner på dig det. Idag handlar snarare om.. näe du får en förklarande länk nedan om the neocons. Läget är akut.

  Nyligt fick jag se ett kort tal av den politiskt engagerade juristen Ralph Nader om när 13 städer i Massachusetts överlämnade sina krav på riksrätt av de neokonservativa straussisterna till den demokratiske kongressledamoten John Olver, med begäran att han skulle föra fram kravet på riksrättsåtal i kongressen, då vägrade Olver ”eftertryckligt” med orden:

  ”.. [the withehouse] wuold attack Iran from the air, declare national emergency, institute martial law and call of the 2008 elections if the democrats would initiate impeachment”

  Detta sagt av en senior kongressledamot! Vad säger man? All that is necessary for evil to triumph is for good men to do nothing.. Det börjar däremot gå lösa rykten om militärer som ställer sig på tvären nu (kan vara det vi såg en effekt av om de där 6 missilerna – se nedan). Det är nog det sista halmstrået för att få stopp på vansinnet.

  Vill du lära dig mer geopolitik ur en mer historisk synvinkel så är Oil and the origins of the
  ”War to make the world safe for Democracy” klart läsvärd. I den finns artikeln som kikar på första världskriget finns tom en koppling till Piratpartiet(!):

  From trade in ”visibles” like coal, machines and steel products, Britain shifted to a nation earning from what were termed ”invisibles,” or financial return on overseas investment and services. Detta om det brittiska imperiets kollaps. Historien ser ut att upprepa sig..

  Mer oroligheter. Den 6:e september i år gjorde Israelerna en attack på Syrien med attackflyg från Turkiskt luftrum. Endast några små notiser skrevs i mainstream media, men någon brittisk minister läckte lite grann:

  If people had known how close we came to world war three that day there’d have been mass panic. Never mind the floods or foot-and-mouth — Gordon really would have been dealing with the bloody Book of Revelation and Armageddon.

  Sedan har vi nyheten som kom ut för en månad sedan om 6 skarpa missiler med kärnstridsspetsar som ”kom på vift” i USA. Flygplanet liksam bara råkade landa på den militära flygplats som råkar vara den man använder för utskeppning av sådant som skall till mellanöstern.. Lägg till att Bush flaggat för att vid behov använda kärnvapen mot Iran och att kongressen nyligt gett Bush OK att starta ett krig mot Iran – Ja, snudd på krigsförklaring.

  Jag har nog tyvär gett dig läsning för en månad nu, men tro mig, din analys om ”kalla krigets slut” som en intäkt för minskad hotbild är oerhört alldelens uppåt väggarna felaktig. Kalla kriget var något stabilt jämfört med det vi ser rullas upp nu. Engdahls artiklar är mycket upplysande, och den karln är ingen ”off the wall” galning vilket du kan bekräfta ganska snabbt med en enkel sökning. Men du är inte ensam, bara för ett år sedan så trodde jag ungefär som du, men utvecklingen i USA fick mig att börja söka orsakerna, och de ideologiska grunderna fann jag i den neokonservativa straussismen som framförallt frodats i tankesmedjan PNAC, resten har jag funnit under resans gång så att säga. Varför är det då viktigt, jo politiska ideologier brukar kunna få spridning, i synnerhet då om de innehas av mäktiga och kända personer.. Det skulle faktiskt vara mycket förvånande om inte ett antal svenska politiker har tagit idéerna till sitt hjärta, precis som många politiker såg upp till nationalsocialismen i 30-talets tyskland, dvs. innan vansinnet bröt ut. Därför kan det ha bäring på i stort sett allt vi ser hända idag. Jag skulle kunna fortsätta med att gå igenom straussismen, men jag har redan gett dig en hyggligt bra länk om det, så du får läsa på själv om du vill.

  //steelneck

  Kommentar av steelneck — 15 oktober 2007 @ 20:45

 2. Så…. FRA måste ha en tre gånger så stor superdator då…? *lätt förvirrad men tacksam över all information*

  Kommentar av opassande — 15 oktober 2007 @ 23:31

 3. Näe, FRA använder bara samma ”noble lie” (förstås efter påläsning om straussismen), för att utöka sin verksamhet, vilket kolluderar med att andra myndigheter vill göra livet enklare med all den övervakning och och registrering av folk som detta medger, det passar också väldigt fint med lebbyisterna från t ex. IFPI och liknande. Kom också ihåg att sist som våra myndigheter sysslade med regelmässigt telefonavlyssning var under kriget. Rädda människor är farliga människaor. Många starka intressen råkar sammanfalla, och då infinner sig situationen – Varför slickar sig hundar i sina genetialer? – Därför att de kan. The ends justifies the means.

  Kommentar av steelneck — 16 oktober 2007 @ 4:33

 4. http://wiki.thc.org/cracking_a5

  Kommentar av Stirner — 16 oktober 2007 @ 6:31

 5. […] Vad ska FRA med en superdator till? Indeed, vad sysslar de med egentligen? Bloggaren jag länkar till spekulerar kring att de har […]

  Pingback av Dagens länkar « Systemkollaps — 16 oktober 2007 @ 9:16

 6. 2008, ny 1984 av frfattare Bodstrm

  Thomas Bodstrm, f.d. justitieminister och numera troligtvis bst beskriven som mngsysslare kan lgga nnu en titel till sin meritfrteckning. Det som frvnar mig mest r inte att Bodstrm ger sig in i den kulturella sfren utan att han gr det som…

  Trackback av Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats — 16 oktober 2007 @ 12:48

 7. […] Engström skriver och undrar vad FRA ska med en superdator till. Frågorna han ställer är befogade. En som antagligen kan svara på det är Thomas Bodström. Den mannen vet och kan […]

  Pingback av opassande » Viktigt på riktigt — 16 oktober 2007 @ 13:20

 8. […] Nyheten hittade jag hos Christian Engström, vice ordförande för Piratpartiet vars blogg härmed kvalar in i min bloglista […]

  Pingback av Teraflop spydigheter om FRA « Dexion — 16 oktober 2007 @ 16:49

 9. Jag förstår inte. Varför skulle FRA vilja knäcka GSM? Vad för slags signalspaning bedrivs mot GSM och i vilka länder kan vi tänkas avlyssna sånt?

  Kommentar av Jonas — 16 oktober 2007 @ 21:14

 10. 9: Antagligen av samma anledning som de vill kunna ta del av privat kommunikation mellan svenskar och andra över internet. Allt från polis, skatteverket till enskilda politiker lär fullkomligen dregla över den makt sådana möjligheter ger, detta utan minsta lilla tanke kring hur malplacerad sådan makt är i ett folkstyre.

  Kommentar av steelneck — 17 oktober 2007 @ 20:36

 11. Det finns goda skäl att kritisera FRA-lagen, men i fallet om superdatorn tror jag att du är snett ute.

  För en gångs skull tror jag på FRA när de säger att den nya superdatorn ska användas till avancerad kryptoforcering. Det handlar nog framför allt om att forcera andra länders kryptosystem. Det är säkert också normalt att dessa superdatorer måste uppgraderas med jämna mellanrum.

  Att knäcka GSM-krypteringen lär inte kräva några datorer av denna typ. Jag utgår från att FRA och andra signalspaningsorganisationer avlyssnar GSM-trafik sedan länge. Kom ihåg att FRA agerar på uppdrag av bl.a. Säpo och den öppna polisen. Vilken nytta skulle man kunna göra om man inte kom åt GSM-trafik?

  ”Knäckandet” av GSM går inte heller att betrakta som ett kryptologiskt genombrott. Hur man skulle inhämta denna trafik visste man säkert redan när tekniken kom. Så brukar det nämligen vara på det här området. Sen kan du nog gissa själv hur det går till…

  Kommentar av Johan — 21 oktober 2007 @ 11:42

 12. […] diskussionsinlägg snart kommer att snappas upp av Försvarets radioanstalt och behandlas i deras superdator eftersom trafiken lämnar landet, så är vår Statsapparat förlåtande så länge vi inte sysslar […]

  Pingback av Intensifier » Universell modulering — 21 oktober 2007 @ 11:43

 13. […] 2007 statliga anslag på 512 miljoner kronor, alltså en halv miljard. De har precis installerat Sveriges kraftfullaste superdator, som tydligen är den femte kraftfullaste i […]

  Pingback av Vad gör FRA egentligen? « Christian Engström (pp) — 28 februari 2008 @ 17:48

 14. […] svårt att tänka sig utan att odla sin egen mat ute i bushen. Läste på Christian Engströms blogg, ang FRA och deras superdator, en kommentar som innefattade en hel del som egentligen inte handlade […]

  Pingback av Pengar som skulder… « Lunkens blogg — 6 mars 2008 @ 19:25

 15. […] kommunikation (telefon- och mailtrafik bl.a.) kostar pengar, så FRA behöver massor av pengar. En superdator har de redan, en ganska unik position internationellt till och med, men de behöver en till — […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Medborgarna — en black om foten för de styrande — 3 april 2008 @ 6:16

 16. Det är sedan flera (många) år möjligt att knäcka GSM-krypteringen relativt enkelt. Det skulle möjligtvis vara ett genombrott att kunna göra det i realtid – men jag tror inte att det i praktiken spelar nån större roll. Dessutom måste man nu kunna knäcka 3G, som använder en annan krypteringsalgoritm. Det fina med den nya FRA-lagen är att man inte längre behöver krångla med att dekryptera luftgränssnittet. Det finns många problem hänförda till detta:
  * När en användare rör sig, så måste spaningsbussen följa efter för att erhålla god signalstyrka.
  * Man måste ha två separata antenner-mottagare-dekryptering en från mobilen och en från basstationen.
  * Man kan få handover mellan 3G och GSM under samtalets gång, vilket försvårar avlyssningen.

  Om man snappar upp samtalet i GMSC (Gateway Mobile Switching centre) eller motsvarande nod för 3G, så är det vanlig AXE PCM signal som är okrypterad. Dessutom kan du sitta i stockholm och avlyssna alla samtal oavsett var i Sverige mobilen befinner sig och hur den rör sig.

  Till alla dataexperter därute, går det att beräkna hur lång tid det tar att knäcka ett meddelande om man vet beräkningskapacitet (teraflops) och krypteringsalgorithm?

  Kommentar av Rhodin — 21 juni 2008 @ 8:46

 17. […] oktober 2007 Vad ska FRA med en superdator till? Nationellt Superdatorcentrum i Linköping fick en ny superdator att använda för den svenska […]

  Pingback av Christian Engström: bloggat om FRA « Christian Engström (pp) — 4 mars 2009 @ 21:26


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: