Christian Engström, Pirat

12 augusti 2013

Fel att stänga av kortbetalningar för sexhjälpmedel i moralens namn

Filed under: Electronic Payments — Christian Engström @ 14:44

Kreditkortsföretagen får allt större makt över vilka som får driva affärer i Sverige och Europa, i synnerhet på nätet. Den 28 juni nåddes webbshoppen Oliver & Eva, som säljer sexhjälpmedel, av beskedet att från den 1 juli skulle stänga ner deras möjlighet att betala med kort. Mindre än en vecka senare var det dags för VPN-tunnlar, en typ av anonymiseringstjänster på internet, att drabbas av samma sak.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Tobias Lundqvist, grundare av Oliver & Eva, Per Pettersson, chefredaktör Frihetssmedjan.se och jag:

Inget enskilt land, eller för den delen företag, ska kunna bestämma vilka varor och tjänster som ska gå att köpa och sälja på en global marknad. Den principen blir allt viktigare ju längre vi går mot det helt kontantlösa samhället. Därför måste Sverige och EU sätter ner foten och göra klart att det är lagen i det land som säljaren agerar som sätter gränserna för vad som är tillåtet. Det ska inte vara möjligt att bakvägen genom betalningsförmedlare i praktiken stoppa lagliga varor från att säljas på en marknad. Idag är det sexhjälpmedel riktade mot en BDSM-publik, imorgon kan det bli andra sexuella minoriteter som drabbas av bojkott i den goda moralens namn.

Läs debattartikeln i Aftonbladet

12 kommentarer

  1. Det är inte helt problemfritt men jag väljer att se det som ett gott tecken på att moralen fortfarande finns kvar, att allt inte handlar om att acceptera precis vilken skit som helst som PRQ gjorde som exempel. Det är ju heller inte så att det inte går att handla, man får välja andra betalningssätt.

    Kommentar av nejtillpirater — 12 augusti 2013 @ 16:54

  2. Jag hoppas fler tjänster drabbas av detta. Gärna att t ex klarna och andra stora aktörer helt skippar marknader de anser ”orena” eller av någon annan tramsig anledning vill dissa. Bättre grogrund för alternativa, decentraliserade, betalningssätt finns inte. 🙂

    Keep up the good work säger jag!

    Kommentar av lillem4n — 12 augusti 2013 @ 18:31

  3. @ Nejtillpirater

    Det är inte helt problemfritt men jag väljer att se det som ett gott tecken på att moralen fortfarande finns kvar, att allt inte handlar om att acceptera precis vilken skit som helst som PRQ gjorde som exempel.

    Moralen? Vems moral?

    Samhällskritiska företag som betalningsföretag och Internetleverantörer bör inte överhuvudtaget syssla med denna typ av moraliska beslut. De skall hantera transaktioner, punkt slut. Bryts inga lagar så finns där heller inga problem för dessa företag.

    Det är ju heller inte så att det inte går att handla, man får välja andra betalningssätt.

    Det är tämligen irrelevant. Moralpanik hos samhällskritiska företag bör inte få försvåra handeln för alla andra.

    Kommentar av Professor — 12 augusti 2013 @ 18:44

  4. nejtillpirater… du brukar själv vara väldigt noga med att lagen ska följas vad gäller upphovsrättslagstiftning, men i detta fallet så tycker du att inte lagen ska avgöra vad som får köpas eller säljas utan att en mellanhand som förmedlar pengarna ska få bestämma det.

    Gillar du bara lagen när den själv gynnar dig och i andra fall ska du eller dina polare få leka polis? Det är ju nämligen precis vad du anklagar oss pirater för…

    Kommentar av gurra — 12 augusti 2013 @ 23:21

  5. Ni nämner det i debattartikeln, men, särskilt du som är Piratpartist, missar helt att ta upp det.

    Den ökande kontantlösheten är inte ett faktum som man bör förhålla sig till genom att enbart säga att företag inte ska bestämma vad man får köpa och inte, utan ett PROBLEM.

    När man betalar med kontanter är man per default anonym. Om man inte uppger sitt namn eller blir igenkänd, vet ingen vem som har gett pengar till vem.

    Det är precis tvärtom när man betalar med digitala medel, till och med med Bitcoin är man per default registrerad och övervakad. Med Bitcoin går det att kringgå, men med vanliga centraliserade tjänster som PayPal, Payson, banköverföringar etc, är det omöjligt.

    Det är något som Piraterna talar alldeles för lite om. Ska jag tolka det som att ni inte tycker att privatlivet är lika värdefullt när det gäller pengar?

    Kommentar av Ano Nym — 13 augusti 2013 @ 16:10

  6. @gurra #4

    ”du brukar själv vara väldigt noga med att lagen ska följas vad gäller upphovsrättslagstiftning, men i detta fallet så tycker du att inte lagen ska avgöra vad som får köpas eller säljas utan att en mellanhand som förmedlar pengarna ska få bestämma det.”

    Vad jag vet bryter ingen mot lagen, i så fall får du väl polisanmäla. Självklart ska man hålla sig till lagen!

    Och här finns inga hinder för att köpa eller sälja, det finns många andra sätt att ta betalt på. Om jag handlar i butik och butiken säger ”vi tar inte kort”, ska jag polisanmäla då? Eller hur tänker du?

    Kommentar av nejtillpirater — 13 augusti 2013 @ 19:12

  7. It is like a non governmental censorship and the top of an iceberg. And this reminds one of the money-freeze-situation of whistleblowers like Assange. The next step would be when a so called terrorist buy ”anonymsly” your products online and you help the ”american enemy” and get busted. These times this is supposed to happen to lavabit:
    http://lavabit.com/
    ”I have been forced to make a difficult decision: to become complicit in crimes against the American people or walk away from nearly ten years of hard work by shutting down Lavabit.”
    or to silentcircle:
    http://silentcircle.wordpress.com/2013/08/09/to-our-customers/
    ”We see the writing the wall, and we have decided that it is best for us to shut down Silent Mail now.”
    Not only arstechnica connect them to Snowden:
    http://arstechnica.com/tech-policy/2013/08/ed-snowdens-encrypted-e-mail-service-shuts-down-leaving-cryptic-message/
    ”The e-mails Snowden sent out to organize that meeting reportedly came from the e-mail address ”edsnowden@lavabit.com.”
    And we all know cause of the case Manning what it means to be sued for ”helping american’s enemy”.
    If Oliver/Eve or any other businessman do circumvent such restrictions it is most likely to see the man in black. And they do not knock on doors and say a friendly hello. They take ”their” business very serious. Otherwise lavabit or silentcircle didn’t quit that easy.
    In the internet there is a warning to cut all connections to USA in case you do privacy or encryption business:
    http://torrentfreak.com/kim-dotcom-will-move-mega-privacy-services-to-iceland-to-avoid-spying-130809/
    ”“Privacy startups & encryption services should move to Iceland or other privacy friendly jurisdictions,” he said, specifically warning against setting up in the United States, United Kingdom, Canada, Australia and New Zealand. ”
    http://www.stuff.co.nz/technology/digital-living/8986501/Spy-bill-a-threat-to-industry-says-Microsoft
    ”Spy-bill a threat to industry, says Microsoft”

    Kommentar av Idee — 13 augusti 2013 @ 22:34

  8. nejtillpirater:

    Det du beskriver är en helt annan situation. I fallet du nämner så är det en butik säger att de inte stödjer ett betalningssätt. I det aktuella fallet som vi diskuterade är det ett betalningssätt som vägrar tillåta en butik / företagare att delta i överföringar. Alltså bakvänt förhållande till vad du påstod.

    Kommentar av gurra — 16 augusti 2013 @ 13:05

  9. Har själv ett antal webbutiker även inom sexleksaker, Det märkliga är att en stor del aktörer men stor omsättning inte alls påverkades av kortavstängningen.
    Tänker på t.e.x tradera.com/intimleksaker som marknadsför ett stort sortiment av just sexleksaker, vi har netonnet.se/Intimleksakerbara för att nämna några. Finns även helt renodlade sexbutiker med mycket hög omsättning som tydligen inte omfattas av avstängningen…..Pengar talar tydligen ett eget språk för Visa/Mastercard o Payson !

    Kommentar av Titta — 18 augusti 2013 @ 21:39

  10. @Titta
    So your argument for this sex toy seller (O&E) is, that there must be another reason but non-governmental censorship because greater intimate toy sellers are not closed for credit card payments. Till now, for me it is only an argument to confirm money censorship. You write there are some bigger sex toys online sellers in sweden. What if, they tell credit card banks to shut down credit card payments to smaller ones (first) and if ”banksters” do they get kickback (fees) from the greater sellers. And how much will these sex toy sellers pay the banks (kind of protection money) till they shut them down, too. Whenever there is a government filter/prohibition you don’t want to get filtered when you do business.

    Kommentar av Idee — 20 augusti 2013 @ 7:29

  11. Titta:

    Tips: vilka äger ebay… vart hamnar då pengarna..?

    Kommentar av gurra — 20 augusti 2013 @ 10:23

  12. Oj. Vilka äger tradera skulle det stå. 😀 Svar på frågan i själva frågan. Klantigt.

    Kommentar av gurra — 20 augusti 2013 @ 10:23


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.